SDT je u saradnji sa više nadležnih organa, zbog sumnje da je formirana organizovana kriminalna grupa koja se bavi zloupotrebom službenog položaja i krijumčarenje cigareta, odlučilo da prati njihove aktivnosti

Direktor Uprave carina i prihoda i funkcioner GP URA, Rade Milošević uhapšen je večeras u akciji Specijalnog policijskog odjeljenja po nalogu SDT-a, zbog sumnje da je bio u organizovanom lancu koji je krao i pvercovao dio cigareta, koje je država ljetos zaplijenila u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar.

Nekoliko osoba, među kojima i osobe iz državnog sistema, uhapšene su akciji Specijalnog policijskog odjeljenja a po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, zbog sumnje da su bili u organizovanom lancu krađe i krijumčarenja cigareta koje su ljetos oduzete u Luci Bar.

Vijestima“ je od više izvora potvrđeno da je akcija hapšenja izvedena u Podgorici i Nikšiću, a vjeruje se da osumnjičeni bili uključeni u sistem krijumčarenja cigareta, koje je država oduzela u magacinima Luke Bar, a koji su u tri navrata spaljivani u pećima Željezare Nikšić i fabrike „Javorak“.

SDT vjeruje da u pećima nije spaljen broj paketa, kako se to vjerovalo i kako je objavljeno u dokumentima Uprave prihoda i carina, već da je dio oduzetih paketa završio u krijumčarskom lancu.

Uprava prihoda i carina organizovala je prvo uništavanje, 30. juna ove godine, u nikšićkoj privatnoj fabrici ,,Javorak“. U toj tajnoj operaciji, mimo znanja Uprave policije, pred četvoročlanom komisijom UPC uništena je dio ali nikada nije javno objelodanjeno koliko paketa.

U naredna dva navrata, Uprava prihoda i carina organozovala je paljenje organizovano je 17. avgusta, kada je Uprave prihoda i carina saopštila da će tog dana biti uništeno 1.000 paketa cigareta zaplijenjenih u Slobodnoj zoni Luke Bar u pećima koje se nalaze u krugu fabrike “Javorak MB” u Nikšiću.

Posljednje spaljivanje organizovano je u četvrtak u Željezari, kada je Milošević saopštio dA

Državna akcija spaljivanja cigareta je planska aktivnost koju prati niz radnji obavezujućih za Upravu prihoda i carina kao članicu svjetske carinske konvencije. Vlada Dritana Abazovića obavezala se pred Evropskom komisijom da će planski uništavati cigarete, kao važan korak u cilju eliminisanja šverca cigareta.

Prema dostupnim podacima, nakon više akcija zapljene cigareta u Slobodnoj carinskoj zoni, znatno se smanjio ,,dotok“ ilegalnih cigareta na ulicama crnogorskih gradova.

To, međutim, ne znači da se kontigenti nelegalnih cigareta ne liferuju van granica Crne Gore. Prema informacijama, kojima raspolaže i OLAF, evropska služba za suzbijenje međunarodnih finansijskih i švercerskih prevara, značajan kontigent ilegalnih cigareta se, kanalima preko Crne Gore i Bosne i Hercegovine, tačnije entiteta Republika Srpska, dalje distribuira ka državama Evropske unije.

beraneonline.me

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here