Albanija je kupila tri bespilotne letjelice Bajraktar turske proizvodnje koje će biti spremne za akciju ako nacionalna sigurnost zemlje bude ugrožena, ali će se u međuvremenu koristiti za pomoć policiji, izjavio je albanski premijer Edi Rama.

“Oni će biti spremni za svaku priliku”, rekao je Rama tokom ceremonije potpisivanja sa predstavnicima turske odbrambene kompanije Baykar u Tirani 20. decembra.

On je takođe dodao da se nada da se dronovi nikada neće morati koristiti u ratu.

Nije rekao kada će biti isporučeni i da li će Albanija tražiti dodatnu kupovinu.

Rama je rekao da će dronovi, koji će biti naoružani i spremni za borbu, pomoći vlastima u brojnim oblastima, uključujući praćenje teritorija, lociranje plantaža kanabisa i praćenje šumskih požara.

Očekuje se da će oko 30 ljudi biti obučeno za upravljanje dronovima.

Bajraktar dronove koristila je i ukrajinska vojska u borbi protiv ruske vojske.

Albanija, koja se pridružila NATO-u 2009. godine, ima helikoptere, ali nema borbene avione.

I Kosovo želi turske dronove

I Kosovo je 20. decembra poručilo da im je na dnevnom redu kupovina dronova Bajraktar.

Ministar regionalnog razvoja Kosova Fikrim Damka rekao je da će svaka kupovina oružja “koristiti samo za odbranu zemlje”.

“Ovo je dugotrajan proces. Svaka država želi da ima dronove kod kuće, u skladištu svog vojnog arsenala”, rekao je Damka.

Za Radio Slobodna Evropa je rekao i da nema dodatnih informacija o tome koliko će novca biti potrošeno za njihovu nabavku, niti koliko dronova Kosovo želi da kupi, jer ta pitanja ne pripadaju resoru koji on vodi.

Tokom posjete Turskoj 26. februara ove godine predsjednica Kosova Vjosa Osmani je posjetila fabriku za proizvodnju dronova Bayraktar.

RSE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here