Predsjednik države Milo Đukanović čestitao Novu godinu građanima Crne Gore i poručio da “ćemo u godini pred nama vratiti zemlju u okvire stabilnog razvoja i stvaranja uslova za realno održiv bolji život svih naših građana, i učiniti doglednim ostvarenje evropskog cilja.”

“Još jedna teška godina je za nama, druga zaredom koju bi rado zaboravili. I kada su u pitanju unutrašnja kretanja, i regionalni i globalni kontekst. Danas svjedočimo preslaganju geopolitičke arhitekture novog svjetskog poretka. Nakon ruske agresije na Ukrajinu svijet više neće biti isti. Na Zapadnom Balkanu jačaju retrogradni procesi, ugrožena je stabilnost naših država”, naveo je on.

Prema njgovim riječima, pto se Crne Gore tiče, došlo je do daljeg nazadovanja na putu evropske integracije.

“Još jedna Vlada, druga nakon promjene vlasti prije nešto više od dvije godine i gubitka povjerenja u Parlamentu neslavno završava najkraći mandat od uvođenja parlamentarizma. I ona je nažalost, kao i prethodna, pokazala opasan nivo nekompetentnog upravljanja državnim poslovima, uz pojačan upliv trećih strana, što je dovelo do zastoja u reformama u do juče uzornoj zemlji koja je godinama bila prepoznata kao uspješna evropska priča na Balkanu”, istakao je Đukanović.

Šef države naglašava da se opasnost od ekonomskog i institucionalnog urušavanja države nadvila se nad Crnom Gorom.

Destrukcija je, kako kaže, vidna kroz rušenje ustavnog poretka od strane aktuelne većine, ruiniranje pravosudnog sistema, i populističko vođenje ekonomske politike što upućuje na sumnju pripreme aranžmana sa politički poželjnim ino- partnerima gdje bi se zalagala državna imovina za kreditne transakcije, što vodi u bankrot i gubitak suverenosti države.

Dodaje da se nastavlja sa improvizacijom i lutanjima u socijalnoj sferi, zdravstvu, obrazovanju, sportu, kulturi…

“Sve ovo registrujemo u godini kada je nakon napada Rusije na Ukrajinu Evropska unija konsolidovala svoje jedinstvo i najrezolutnije do sada učinila jasnom i realnom svoju politiku proširenja i članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU, kao i svijest o potrebi ubrzanja procesa, uz sprovođenje reformi od strane zemalja kandidata. Crna Gora koja je imala najviše šansi za brzo napredovanje upravo je u godini koju ispraćamo imala najnegativniji Izvještaj Evropske komisije o napretku od otvaranja pregovora za članstvo u EU”, rekao je on.

Međutim, poručuje, i u takvim uslovima Crna Gora kao članica NATO i još uvijek lider u evropskoj integraciji, zahvaljujući prije svega odgovornosti građana, kao i odgovornom djelovanju državotvornih političkih snaga, uspjela je da odoli svim destrukcijama i da zemlju održi na strateškom evropskom i evroatlantskom kursu.

“Takvo iskustvo ima i svoje istorijsko utemeljenje. Riječi vojvode Gavra Vukovića, napisane potkraj 19. vijeka, doslovce se mogu preslikati na ovo vrijeme: „U spoljnoj politici hodili smo gigantskim korakom naprijed, ali za unutrašnje prilike u protivnom pravcu, upravo k jednoj užasnoj krizi“”, kaže Đukanović.

Istoče da Crna Gora može da dostigne evropske i svjetske visine potvrdili su nam naši sportisti i sportistkinje, i kolektivno i pojedinačno, koji su i ove godine unosili radost u naše domove i podsjetili koliko možemo kada smo zajedno.

“Godina bremenita problemima i izazovima učinila je da jedan posebno vrijedan podvig – lansiranje prvog crnogorskog satelita u orbitu, zašta dugujemo zahvalnost našoj mladosti – ostane u sjenci”, navodi Đukanović.

Siguran je da imamo želje, energije, i potencijala da zaustavimo dalje devastiranje temeljnih vrijednosti, da zaštitimo ustavni poredak zemlje i prevaziđemo sadašnju političku i institucionalnu krizu kroz dijalog i dogovor o izboru sudija Ustavnog suda, i organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora, kako bismo što skorije mogli formirati odgovornu i kompetentnu vladu koja će ozbiljno pristupiti rješavanju nagomilanih ekonomskih i društvenih problema, odblokirati reforme i ubrzati evropski put Crne Gore.

“Za takav pristup imamo opredjeljenje većinske Crne Gore i punu podršku naših evropskih i NATO partnera. To uliva optimizam da ćemo u godini pred nama vratiti zemlju u okvire stabilnog razvoja i stvaranja uslova za realno održiv bolji život svih naših građana, i učiniti doglednim ostvarenje evropskog cilja. Svim građanima Crne Gore, našoj dijaspori, predstavnicima u vojnim i diplomatskim misijama, svim našim ljudima gdje god da su želim dobro zdravlje, mir, slogu i prosperitet u Novoj, 2023. godini. Nek’ je vječna Crna Gora”, zaključio je Đukanović.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here