Meso u ugostiteljskim objektima u kojima se služi hrana, marketima i mesarama na sjeveru države, bezbjedno je za upotrebu, zaključili su inspektori iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, koji su prethodnih dana radili kontrole.

To je Pobjedi kazao čelnik Uprave Vladimir Đaković. Detaljna kontrola je uslijedila nakon što je sredinom ovog mjeseca pronađena cisticerkoza – opasna parazitska bolest kod 23 grla goveda i ovaca u Plavu. Takvo meso, srećom, prema riječima Đakovića, nije ni dospjelo na tržište, pa potrošači ne treba da brinu.

Ovaj opasni parazit koji se prenosi sa čovjeka na životinju i suprotno, pronađen je u dvije klanice u Plavu, sredinom ovog mjeseca. U jednoj klanici sporno je bilo 18 grla, a u drugoj pet. Tom prilikom uništeno je sedam trupova zaklanih goveda, jer je ocijenjeno da se ne smiju koristiti. Za 16 je izdato rješenje da se mogu koristiti poslije perioda od 28 dana zamrzavanja – jer će do tada biti uništen parazit.

Nakon tog perioda, meso ne smije da se daje u promet, već se uz termičku obradu može koristiti u okviru tog domaćinstva.

Đaković je juče rekao da se područje na sjeveru zemlje, naročito Plava, intenzivno prati. Osim Plava kontrola je urađena na teritoriji Berana, Rožaja, Gusinja i Andrijevice.

“Prekontrolisali smo sve ugostiteljske objekte u kojima se služi meso, mesare i markete i nigdje nijesu pronađene nepravilnosti. Sve mesarske radnje u tom dijelu zemlje su kontrolisane, svo meso koje je pronađeno ima podatke o porijeklu tako da nema bojazni za građane”, ističe Đaković.

On je kazao da građani apsolutno mogu biti sigurni u ispravnost proizvoda koji se nalaze u prodaji.

“Uzorci se uzimaju shodno planu uzorkovanja. Meso se pregleda na liniji klanja i tu je važno da sve bude čisto. Kod proizvođača kontrole radi ovlašćen je službeni veterinar. To je tako za domaće tržište”, pojašnjava Đaković.

Kada je inostrano tržište u pitanju, navodi, u fokusu je uvijek piletina zbog salmonele i doslovno sve se provjerava i uzorkuje.

“Hrana u Crnoj Gori koja je prošla mehanizme kontrole je bezbjedna za upotrebu – poručio je Đaković.

Napominje da u Upravi i dalje imaju deficit kadra, ali da ima pomaka.

“Zaposlili smo dva doktora veterinarske medicine i radimo na tome da zaposlimo još ljudi”, istakao je Đaković.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here