Bivša predsjednica Vrhovnog suda, predsjednik Privrednog suda, specijalni tužilac, službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, bivši članovi Upravnog odbora kompanije Plantaže, bivši direktor Uprave za nekretnine i direktor Uprave prihoda i carina uhapšeni su od aprila do decembra 2022. godine po nalozima Specijalnog državnog tužilaštva na čijem čelu je Vladimir Novović, a pod sumnjom da su članovi ili organizatori kriminalnih organizacija.

Neka od hapšenja prethodno su najavljena u izabranim medijima.

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica uhapšena je 17. aprila na podgoričkom aerodromu, nekoliko dana nakon što je portal Libertas počeo da objavljuje transkripte razgovora sa kriminalcima njenog sina Miloša Medenice, pozivajući se na dokumente Europola.

U pritvoru je ostala do 11. novembra, kada je po nalogu Apelacionog suda puštena da se u daljem postupku brani sa slobode.

Njen sin Miloš koji je označen kao organizator kriminalne grupe i koji je uhapšen nešto duže od mjesec poslije nje i dalje u pritvoru.

Na optužnici, osim njih dvoje su Darko Lalović, Vasilije Petrović, Bojan i Marko Popović, Milica Vlahović Milosavljević, Marko Vučinić, Milorad Medenice, Luka Bakoč, Petar Milutinović, Ivana Kovačević, Radomir Raičević, Marjan Bevenja, Stevo Karanikić i Goran Jovanović, kao i preduzeće Kopad kompani d. o. o. Nikšić.

Sumnjiče se za stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotrebu položaja, neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, tešku tjelesnu povredu i sprečavanje dokazivanja.

Protiv Medenice i ostalih okrivljenih optužnica je podignuta 17. oktobra, a kontrola je zakazana za 10. januar.

Manje od mjesec poslije hapšenja Medenice, 9. maja lisice na ruke, na radnom mjestu, stavljene su predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću. Optužnica protiv njega podignuta je 8. novembra. Kontrola ovog akta zakazana je za 16. januar. Jovaniću se na teret stavlja da je uz pomoć 11 pripadnika kriminalne organizacije, među kojima su stečajni upravnici, procjenitelji i vlasnici firmi za obezbjeđenje u stečajnim postupcima, nezakonito oštetio osam kompanija za više stotina hiljada eura.

Na optužnici su stečajni upravnici Saša Zejak, Snežana Jović, Sanja Lješković, Ranko Radinović, Sreten Mrvaljević, vlasnici firmi za obezbjeđenje Pavić Globarević, Stana Čelebić i Darko Perović, procjenitelji Omer Markišić i Dejan Golubović, te vlasnici kompanije Ogimar Danijela i Dušan Laković.

Optužnim aktom obuhvaćene su i kompanije Titan Security d. o. o. Podgorica, Securitas Montenegro d. o. o. Podgorica, Top Force System d. o. o. Nikšić i Ogimar MNE d. o. o. Podgorica.

Novovićev specijalni tim pokucao je i na vrata bivših članova Odbora direktora Plantaža – Veselina Vukotića, Đorđija Rajkovića, Boža Mihailovića, Duška Perovća i Seada Šahmana, koji su uhapšeni 11. jula zbog zloupotrebe položaja zaključenjem poravnanja radi okončanja sudskog postupka, čijim djelimičnim izvršenjem je, navodno, nanešena šteta kompaniji od oko 380.000 eura. U tom predmetu još nije podignuta optužnica. U nastavku ove akcije, 24. avgusta uhapšena je i bivša direktorica Plantaža Verica Maraš.

U Spužu je završio i službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Petar Lazović. Uhapšen je 18. jula, takođe, nakon objavljenih transkripata razgovora koje je objelodanio, isto, portal Libertas. Na teret mu se stavlja pripadnost kriminalnoj organizaciji, zloupotreba položaja, šverc droge i oružja. Lazović je sin bivšeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića, koji je 1. marta 2021. godine smijenjen sa pozicije šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije.

Viši sud u Podgorici je 31. oktobra odbio da, uz kauciju od 1,2 miliona eura, u okviru kojih su tri nekretnine i 100.000 eura u gotovini, ukine pritvor Lazoviću.

Ta ponuda je odbijena uz obrazloženje da će imovina koju su Lazovići ponudili kao jemstvo biti predmet finansijske istrage.

Potom je, sredinom novembra, uslijedila nova ponuda za Lazovićevu slobodu – vrijedna više od 1.600.000 eura, ali je, u žalbenom postupku, vanraspravno vijeće Višeg suda prihvatilo žalbu tužilaštva i on je ostao u pritvoru.

Treća ponuda uslijedila je u decembru i najveće je ikada ponuđeno jemstvo kod nas – 6.285.300 eura.

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici, kao i u prethodna dva slučaja, prihvatio je jemstvo, ali se Specijalno tužilaštvo opet žalilo. Prema saznanjima Pobjede, vanraspravno vijeće ovog suda u predmetu Lazović odlučivaće nakon praznika.

Policijski službenik Ljubo Milović, koji je u ovom predmetu označen kao član kriminalne organizacije, je u bjekstvu.

Slučajem policijskog službenika Petra Lazovića bavio se i tim bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Ocijenili su da nema dokaza da je Lazović bio član mafije. Kako je ranije za Pobjedu kazao Katnić, utvrđeno je da je Lazović imao službeni zadatak da otkriva počinioce krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije i da operativnim radnjama spriječi ili preduprijedi njihovo djelovanje, zbog čega se i našao u komunikacijama sa kriminalacima na „Skaj“ aplikaciji.

Pozivajući se na ,,dokument Europola“, Libertas pres je sredinom maja direktno označio Lazovića i Milovića kao članove kavačkog klana, koji su uključeni u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju.

Za razliku od ostalih, bivši direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević uhapšen je 28. oktobra kada se „iz dugog bjekstva“ pojavio u sudnici Višeg suda. On je još u decembru 2020. osumnjičen da je organizovao kriminalnu grupu koja je državno zemljište u zoni morskog dobra nezakonito upisivala na fizička i pravna lica.

Novović je „iza brave“ smjestio i kolegu, specijalnog tužioca Sašu Čađenovića. Uhapšen je 9. decembra zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.

Naredbom o sprovođenju istrage Čađenović se tereti da je od sredine 2020. do ove godine, postao pripadnik kriminalne organizacije kavački klan, te da je u četiri navrata zloupotrijebio službeni položaj.

Pred kraj godine, u Spužu je završio i Rade Milošević – donedavni direktor Uprave prihoda i carina i funkcioner Ure, partije na čijem je čelu odlazeći premijer Dritan Abazović. Osumnjičen je da je organizator državnog šverca cigareta.

Optužnica i protiv bivših rukovodilaca IRF-a

Specijalno državno tužilaštvo 28. juna podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg predsjednika Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda Zorana Vukčevića, direktora Sektora za kredite Zorana Vujovića, šefa Sektora za finansijske i pravne poslove Branislava Jankovića i nekadašnje šefice kabineta tog fonda Slobodanke Radulović.

Prema optužnici, koja je potvrđena 11. avgusta, bivši rukovodioci IRF-a falsifikovali su ugovore o radu, kojima su sebi, kako se sumnja, ugovarali otpremnine u slučaju prestanka funkcije.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here