Nedavno su u Skupštini Crne Gore usvojene izmjene i dopune Zakona o predsjedniku, a koje su stupile na snagu, odnosno dio su pravnog sistema, čime su se stvorile pretpostavke da predsjednik Crne Gore otpočne ponovljene konsultacije za određivanje mandatara za sastav nove Vlade. Pozivamo Vas da u skladu sa ovim zakonskim rešenjem, ali, prije svega, u skladu sa Ustavom Crne Gore, pozovete na razgovor, odnosno konsultacije, predstavnike političkih partija koje čine parlamentarnu većinu, kazao je jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić u dopisu upućenom predsjedniku Milu Đukanoviću.

“Kao što je poznato ukupnoj javnosti, u Skupštini postoji nesporna parlamentarna većina od 41 poslanika. Takođe, činjenica je da gospodin Miodrag Lekić ima podršku da bude mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore”, naveo je Mandić.

Kako je istakao, Skupština, osim dužnosti da izabere novu Vladu, ima i obavezu da institucije koje su u blokadi stavi u punu funkciju.

“Tu, prevashodno, mislimo na izbor sudija Ustavnog suda, kako bi on bio u punom sastavu, izbor Vrhovnog državnog tužioca i popunjavanje Sudskog savjeta nedostajućim članovima”, kazao je Mandić.

Pošto je na proljeće rok za održavanje predsjedničkih izbora, neophodno je, navodi on, postići dogovor o minimumu izbornih uslova, čime bi se uspostavilo povjerenje između svih učesnika izbornog procesa.

“Pored onih zakonskih projekata gdje su za donošenje neophodne dvije trećine poslanika, postoje zakoni koji treba, bez obzira na većinu koja ih donosi, da budu plod najšireg dogovora svih u Parlamentu. Kao primjer navodimo Zakon o biračkim spiskovima i Zakon o registru prebivališta i boravišta. Ova dva zakona su važna za realizaciju predsjedničkih, ali i parlamentarnih izbora. Napominjemo da su problemi sa ova dva zakona proizveli posledicu višemjesečnog ponavljanja izbora u opštini Šavnik”, naveo je Mandić

Stoga, ističe, otvoreni su za razgovore po svim navedenim pitanjima, uključujući i problem koji je nastao u procesu konstituisanja novih lokalnih vlasti u Podgorici i Pljevljima.

“Uvažavanje demokratskih principa i deblokada institucija su prijeko potrebni Crnoj Gori. Očekujemo da ćete razumjeti važnost političkog trenutka u kome se nalazimo i potrebe za dijalogom, kako bi svi politički subjekti zastupljeni u Skupštini Crne Gore došli do zajedničkih rešenja u interesu zemlje i njenih građana”, poručuje Mandić.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here