U Okružnom sudu u Ljubljani juče je održano prvo pripremno ročište u slučaju “Kavački klan”, a Mišo Krčić se prvi od optuženih pojavio pred sudijom Tomažem Bromšetom, i uz to se izjasnio da nije kriv. Suđenje se nastavlja danas, kada će se Blaž Kadivec, brat navodnog vođe slovenačke ćelije Kavačkog klana Klemena Kadiveca, izjasniti o eventualnoj krivici.

Tužilaštvo, između ostalog, tereti Miša Krčića, koji je bio u bjekstvu, ali je sada u kućnom pritvoru, da je u avgustu 2019. godine zajedno sa ostalim navodnim pripadnicima slovenačke ćelije Kavačkog klana pristao da kupi najmanje 57 kilograma kanabisa i da preveze a kasnije pomenutu drogu proda u Beču .

Prvo je pristao da kupi 20 kilograma kanabisa u Španiji, a krajem avgusta 2019. još 37 kilograma. Pomenuta droga, skrivena u prerađenom kamionu, prevezena je iz Španije u Sloveniju, a potom u Beč, gdje je predata kupcima. Kako je saopšteno iz tužilaštva, kupoprodaja 57 kilograma kanabisa izvršena je a sprovođenje zločinačkog plana vodio je Krčić.

U slučaju priznanja krivice, tužilaštvo je za Krčića predložilo pet i po godina zatvora i dodatnu novčanu kaznu, ali Krčić na pripremnom ročištu nije priznao krivicu. Međutim, njegov advokat Mitja Jelenič Novak predložio je sudu da iz sudskog spisa izuzme snimke komunikacije između optuženog i, kako prenosi N1, saradnika policije Darka Nevzatovića. Potonji je u početku imao važnu ulogu u slovenačkoj ćeliji Kavačkog klana, ali je kasnije postao tajni saradnik policije u ovom slučaju, piše N1.

Okružni državni tužilac Marko Godec usprotivio se predlogu za izuzimanje dokaza, a sudija Tomaž Bromše najavio je da će o zahtjevu za izuzeće odlučiti pisanim rješenjem po okončanju svih pripremnih ročišta. Takođe je odlučio da se proces protiv Krčića, koji je do sada bio privremeno odvojen, spoji u jedinstven krivični postupak u slučaju Kavačkog klana. Bromše je najavio i da će sud “sa apsolutnim prioritetom” tretirati slučaj Kavačkog klana ako počne glavni pretres.

U tom cilju odredio je 50 ročišta u ovoj stvari za period od januara do kraja maja naredne godine.

Tužilaštvo tereti navodne pripadnike slovenačkog dijela Kavačkog klana, porijeklom iz Crne Gore, da su u okviru hijerarhijski organizovane kriminalne grupe, najmanje od decembra 2018. do maja 2021. godine, krijumčarili drogu u velikim razmjerama na teritoriji više država. Od prvobitno 64 osumnjičenih, optužnicom su obuhvaćena 24. Od hapšenja navodnih članova slovenačke ćelije ovog klana prošlo je više od godinu i po dana, a optužnica je podignuta prošlog novembra.

Portal RTCG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here