Vladimir Nesterov novi je visoki ruski zvaničnik koji je pronađen mrtav, svega nekoliko dana nakon što je pronađen bivši kremaljski general

Čovjek koji je učinio snove ruskog predsjednika Vladimira Putina o istraživanju svemira mogućim, preminuo je u 74. godini. Vladimir Nesterov, posljednja je osoba pripadnik ruske elite i čak četvrti službenik za kojeg je objavljeno da je preminuo u nekoliko dana, kako prenosi Daily Mail.

Nesterov je bio pionirski tvorac nove ‘najbolje svjetske‘ rakete Angara, a svojevremeno je vršio dužnost generalnog direktora Centra Hruničev, za koji se Putin nadao da će pomoći u organizaciji prve ruske misije s ljudskom posadom na Mjesec.

No, od 2014. godine Nesterova su pratile stalne optužbe za prevaru i pronevjeru. Vlasti su ga optužile da je u džep stavio više od 64 miliona eura, a do daljnje istrage bio mu je određen kućni pritvor.

Uzrok Nesterovljeve smrti nije otkriven, no sigurno je da se i on sada našao na dugom popisu moćnika koji su na razne načine i u raznim okolnostima preminuli od početka ruske invazije na Ukrajinu. Dio njih s ovoga je svijeta otišao u tragičnim i vrlo sumnjivim okolnostima.

Nekoliko je smrti neposredno prethodilo vijesti o Nesterovu. Aleksandar Buzakov, 65-godišnji generalni direktor Admiralty Shipyards, zadužen za izgradnju novih podmornica naoružanih moćnim projektilima Kalibr, takođe je neočekivano preminuo ranije ove sedmice.

General Aleksej Maslov, 69-godišnji bivši zapovjednik ruskih kopnenih snaga s bliskim vezama s Ukrajinom, preminuo je ‘iznenada‘ na Božić, nakon što je Putin takođe iznenada otkazao put u fabriku tenkova Uralvagonzavod, gdje je radio kao međunarodni prodajni predstavnik.

Buzakov je dan prije smrti bio zdrav, a o Maslovljevim zdravstvenim problemima ‘ništa se nije moglo čuti‘. Maslov je, inače, bio vrhovni zapovjednik ruskih kopnenih snaga između 2004. i 2008. godine.

Slično tome, ruski ‘kralj kobasica‘ i zastupnik Putinove stranke Jedinstvena Rusija, 65-godišnji Pavel Antov, pao je ove sedmie u smrt s prozora u hotelu u indijskom gradu Rayagada, u još jednom slučaju koji budi sumnje. Antov je nešto ranije kritikovao rat u Ukrajini.

Tokom ove je godine najmanje 10 ruskih oligarha i kritičara Kremlja skončalo je pod misterioznim okolnostima, a bilo je mnogo nagađanja kako se radi o tome da Putin ‘čisti‘ svoj najuži krug.

jutanji list / Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here