Sa procesom oktrivanja hrvatskih zločinaca koji su likvidirali i mučili ljude u Lori, paralelno bi trebalo voditi proces utvrđivanja ko je zataškavao istragu o ovom slučaju u Crnoj Gori, poručio je poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović.

On je u saopštenju dostavljenom medijima naglasio da su bivši režim i državni tužioci na čelu sa Vesnom Medenicom decenijama prelazili preko zločina u Lori, kao da se nije desio, tačnije zataškavali sve što ima veze sa Lorom.

Podsjetio je da su vrhovna državna tužiteljka Crne Gore Vesna Medenica i glavni državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić, 28. jula 2006. godine u Budvi, potpisali Sporazum o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, koji se pretvorio u progon državljana Crne Gore kojima su montirane optužnice za zločine u Hrvatskoj.

“Dakle, radi se o jednostranom sporazumu, rekao bih ponižavajućem u odnosu na Crnu Goru kojim je upravo bivši režim pokazao svoj stav prema našim mučenicima iz Lore, odnosno pokazali su da njih ne interesuju naši ljudi iz nikšićke, šavničke i barske grupe koji su stradali u najvećim mukama, u mučenjima koje ne može ljudski um da shvati”, kaže Vučurović.

Kako je dodao, još 2016. Udruženje boraca ratova od 1990. godine Crne Gore (UBR) zatražilo je od specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića da ih pismeno obavesti o rezultatima saradnje Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore (VDTCG) i Državnog odvetništva Republike Hrvatske (DORH) dokle se stiglo na procesuiranju velikog ratnog zločina označenog kao “Lora 3”.

“Ali, od strane bivšeg režima i njihovih poslušnika iz tužilaštva imali smo samo ćutanje i nezaintreresovanost. A posebno je bivši režim oličen u Milu Đukanoviću, DPS-u pokazao prezir prema ovim ljudima kada niko od njih nije došao u Nikšić da ih isprati na vječni počinak. I nakon Medenice, svi tužioci su prelazili preko ovoga kao da se nije desilo, tačnije zataškavalo se sve što ima veze sa Lorom. Zato, paralelno sa procesom oktrivanja hrvatskih zločinaca koji su likvidirali i mučili ljude u Lori, neophodno je i da se vodi proces utvrđivanja – ko je zataškavao istragu u Crnoj Gori, od političkog vrha i Mila Đukanovića do njemu potčinjenih Medenice, Stankovića, Katnića, Vukčevićke i drugih, koji su očigledno radili pod uticajem Zagreba, a protiv svoje države i naroda”, naglašava Vučurović.

Tu izdaju, kako je kazao, potvrdili su i Ranko Krivokapić i Raško Konjević.

“Dodatno su ponizili i žrtve iz Lore i čitavu Crnu Goru i Boku, kada su u Morinju otkrili sramnu spomen ploču posvećenu lažima, jer u tom Morinju se nije desilo ništa, ali je ovim antisrbima bilo važno da ponovo pokažu svoju mržnju prema srpskom narodu, a time i servilnost prema Hrvatskoj”, kaže Vučurović.

Zato je važno, napšominje, na bilo koji način, ukloniti tu sramotu iz Morinja, a postoji i odluka inspekcije, odnosno države da se to ukloni.

“Krajnje je vrijeme za pravdu za naše ljude iz Lore. Trideset godina je ogroman period, ali ako smo patriote i ako imamo i zrno časti i dostojanstva onda ćemo se boriti da se otkrije puna istina o Lori, a zločinci nađu tamo gdje im je mjesto. To je naš dug prema žrtvama”, poručio je Vučurović.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here