Holandija je isplatila štetu za 860 srodnika žrtava genocida u Srebrenici, a na razmatranju je još 4.830 zahtjeva, rekao je portparol Holandske komisije za naknadu štete Potočari (NCCP) Frank Neervoort.

Vrhovni sud Holandije je 2019. donio odluku o djelimičnoj odgovornosti za smrt 350 muškaraca žrtava genocida u Srebrenici, a NCCP je donijela izvršenje uredbe o isplati štete srodnicima žrtava genocida donijela 15. juna 2021.

Neervoort je agenciji Anadolija kazao da se NCCP-u do sada obratilo 6.420 preživjelih žrtava genocida u Srebrenici, kao i da su pozitivno riješili 860 zahtjeva.

Kako je rekao, Komisija je do sada isplatila štetu za 860 srodnika, dok su zahtjevi 730 osoba odbijeni.

“Na razmatranju su zahtjevi još 4.830 osoba. Ministarstvo odbrane Holandije do sada je za odštete isplatilo 8,6 miliona eura”, naveo je Neervoort.

On je rekao da se suprugama žrtava genocida se isplaćuje po 15 hiljada EUR, dok se njihovoj djeci, roditeljima, braći i sestrama isplaćuje po deset hiljada eura.

“Razmatranje zahtjeva traje dugo. Prevode se zahtjevi koji stižu na adresu ureda u Sarajevu. Potom dolazimo u situaciju da pozovemo podnosioce na svjedočenje, ako dostavljeni dokumenti i dokazi nijesu dovoljni za odluku ovdašnjih eksperata koji to pregledaju. Proces se vodi vrlo pažljivo”, kazao je Neervoort.

Komisija će zahtjeve primati do 14. juna ove godine.

MINA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here