Srpski patrijarh Porfirije danas je posjetio Vranje kako bi prisustvovao krsnoj slavi vranjskog vladike Pahomija, protiv kog se, između ostalog vodio sudski postupak zbog seksualnog zlostavljanja tri maloljetna dječaka, kao i jednog punoljetnog.

Kako je prenio lokalni medij Vranjski online magazin, brojne zvanice iz crkvenog miljea i društveno – političkog života juga Srbije danas su u Vranju, kako bi Vladiki čestitali slavu.

Ko je vladika Pahomije?

Četvorica mladića su 2002. godine optužili Tomislava Gačića (Pahomija) za seksualno zlostavljanje u periodu od 1999. do 2002. u službenim prostorijama Eparhije vranjske, a krivične prijave protiv njega podnijeli su 31. decembra 2002. godine.

Trojica mladića tada su imala manje od 14 godina, a jedan je bio stariji. Sudski postupak je vođen za trojicu oštećenih.

Za cio skandal se saznalo 8. januara 2003. godine, kada su mladići u svojim sviedočenjima naveli da ih je vladika pipkao, mazio, tjerao ih da se „druže“, što su oni odlučno odbili.

Poslije višegodišnjeg postupka vladika Pahomije je oslobođen 2006. godine, a Vrhovni sud Srbije je 2007. konstatovao da je bilo propusta u radu nižih sudova, međutim njegova presuda bila je deklarativnog karaktera i nije mogao da se ponavlja postupak.

Finansijske malverzacije – „Svijeće tjerao da prodajemo po 900 dinara, ne libi se ničega da dođe do prokletih para“

Crkveni odbornici Eparhije vranjske uputili su početkom maja 2009. godine pritužbu vrhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) na rad Pahomija. U njoj su naveli da je Pahomije prevazišao sve mjere, te da nije to što jeste, narod bi bio primoran da takvog izbaci na velika vrata napolje.

„Naime, pored svih afera, a možda i krivičnih djela što je najvjerovatnije počinio, ali to neka mu dragi Bog sudi na onom ili ovom svijetu, nama nije namjera da o tome pišemo, već o njegovom ponašanju, kao i o radu na uništenju svih crkvi na teritoriji koju on vodi“, navode u pritužbi.

Tako navode da je nakon smrti igumana manastira svetog Prohora Pčinjskog Pajsija, episkop Pahomije navodno zapustio sve manastire osim ženskih.

„Svi koji su došli monasi, iskušenici, a njih je bilo oko 20-30 pobjeglo je lično od episkopa Pahomija. Što je strašnije i crna slika njegovog rada to je da je od njegovog dolaska opustošio sve crkve – uveo je namet, izmišljene fondove da bi sve prihode od crkve što uberu u toku godine za svoje potrebe, tj. održavanje istih uzeo za tobož eparhiju“, naveli su odbornici.

Vučić mu uručio orden

Vladika Pahomije je u februaru prošle u ime manastira Prohor Pčinjski primio Sretenjski orden prvog stepena u Palati Srbija u Beogradu. Orden je dodijeljen manastiru za naročite zasluge u očuvanju i njegovanju pravoslavlja i tradicije srpskog naroda povodom 950 godina postojanja.

Orden mu je uručio predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Nova.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here