Ustavni odbor Skupštine Crne Gore utvrdiće danas prijedlog za izbor četvoro sudija Ustavnog suda, na osnovu javnog poziva od 25. decembra. Sjednica Ustavnog odbora zakazana je za 12 časova. Prije sjednice Odbora biće održan Kolegijum predsjednice Skupštine.

Predsjednica parlamenta Danijela Đurović prošle sedmice je kazala da su članovi Kolegijuma Skupštine i Ustavnog odbora na sastanku u srijedu postigli saglasnost za izbor tri kandidata za sudije Ustavnog suda.

Ona je rekla da će do sjednice Ustavnog odbora biti uložen maksimalan napor da se postigne saglasnost i potrebna većina za izbor i četvrtog kandidata.

Predstavnici vlasti i opozicije dogovorili su se da za sudije Ustavnog suda budu izabrane zamjenica ombudsmana Snežana Armenko, sudija kotorskog Osnovnog suda Momirka Tešić i bivša Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Dragana Đuranović. Nakon toga ostalo je da se Bošnjačka stranka i albanske partije dogovore oko podrške tužiocu iz Ulcinja Faruku Resulbegoviću ili predsjedniku Suda za prekršaje iz Bijelog Polja Aliji Beganoviću.

Navodno većinska podrška poslanika je na strani Resulbegovića, koga podržavaju poslanici albanskih partija i GP URA, kao i premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović. Beganovića podržavaju BS i Demokratska partija socijalista.

Konačnu odluku donosi crnogorski parlament dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom glasova poslanika.

Na posljednjem glasanju u parlamentu niko od četiri predložena kandidata za sudije Ustavnog suda nije dobio potrebnu većinu, ni u prvom ni u drugom krugu glasanja.

Ustavni sud, od ukupno sedam, ima samo troje sudija i od septembra prošle godine nema kvorum za odlučivanje.

Sudije Ustavnog suda bira Skupština Crne Gore na 12 godina.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here