Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Crne Gore Mihailo Anđušić kazao je da je Vlada Crne Gore za tri godine povećala javni dug za 400 dolara.

“U Izvještaj o javnom dugu na dan 31. decembar 2022. koji je danas objavila Vlada Crne Gore, ili je riječ o neznanju ili o namjeri da se fingiraju podaci pred izbore o smanjenju javnog duga u apsolutnom iznosu, “na šta je u najvećem dijelu uticala činjenica da u toku 2021. i 2022. godine nije bilo većih kreditnih zaduženja” kako navode iz Vlade. Takođe, MONSTAT nije objavio godišnje podatke o BDP-u za 2022. već kvartalne, je nejasno na koje se podatke “Vlada poziva kada se računa visina duga u odnosu na BDP”, saopštio je Anđušić.

Navedena informacija Vlade, po njegovim riječima, nije u skladu ni sa ranije objavljenim Izvještajima o javnom dugu koje Vlada na predlog Ministarstva finansija usvaja do kraja marta tekuće, za prethodnu godinu.

“Da brojke demantuju Vladu Crne Gore jasno se vidi na osnovu podataka da je javni dug Crne Gore na kraju 2019. iznosio 3,8 milijardi eura, na kraju 2020. godine je povećan na 4,4 milijarde zbog enormnog zaduženja apostolske vlade od 750 miliona eura, dok je na kraju 2021. bio 4,16 milijardi eura, slično kao i na kraju 2022. godine kada je iznosio 4,1 milijardu eura. Budući da je prije dolaska aostolske Vlade, državni dug Crne Gore iznosio 3,7 milijardi eura, suština je da su prethodne dvije Vlade povećale javni dug za oko 400 miliona eura”, istakao je on.

Jasno je, smatra on, da ovi podaci demantuju Vladu da posljednje tri godine karakteriše smanjenje javnog duga u apsolutnom iznosu.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here