Istoričar Milivoj Bešlin ocijenio je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas najveću podršku ima od Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

“Njegovu (Vučićevu) poziciju danas najviše podržava SAD. Merkel je s vlasti otišla rečenicom podrške Vučiću u Beogradu, rekavši da je on političar koji drži riječ. Olaf Šolc je posjetio Beograd i poslao neke vrlo oštre poruke da Srbija ne prati evropsku agendu ne samo u vanjskoj nego i u unutrašnjoj politici, da se de facto odustalo od eurointegracija. Onog momenta kada je nestala ta podrška, naročito nakon dolaska Kristofera Hila za američkog ambasadora, Vučiću je počela da jača podrška SAD-a koji sve više mijenja svoj odnos prema Kosovu, BiH i naročito Crnoj Gori. Kao supstitut za fleksibilniji odnos Srbije prema zapadu Vučiću je na neki način dozvoljeno da razori Crnu Goru, odnosno njene institucije, da preuzme njen kabinet bezbjednosti i od nje napravi koloniju, što SAD mirno gleda iako je Crna Gora članica NATO-a”, kazao je Bešlin za portalnovosti.com .

Prema njegovim riječima, nigdje kao na zapadnom Balkanu SAD ne ide u korist ruskih interesa.

“Politika SAD-a je puna iluzija da će pridobiti velikosrpstvo ako mu dozvoli da žandariše u regionu. Svaka velikosrpska politika kojoj dopustite da se razmaše nužno će završiti kao rusofilska”, poručuje Bešlin.

On smatra da je nakon ruske agresije Srbija ponovno pokušala da lavira.

“Danas je u Evropi jedina obojena drugom bojom, u smislu njene de facto podrške agresiji na Ukrajini. Ostvarilo se proročanstvo Tomislava Nikolića da će Srbija biti crna rupa na evropskoj mapi”, kazao je Bešlin.

portalnovosti.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here