Zakonski okvir omogućava da pojedini predsjednički kandidati nijesu uspjeli da ostvare ni približan broj glasova u odnosu na broj predatih potpisa podrške građana. No, bez obzira na to, iz budžeta su dobili po zagarantovanih 25 hiljada eura za finansiranje kampanje.

Iako su svi predsjednički kandidati uredno predali potpise podrške najmanje 1,5 odstoupisanih birača na predsjedničkim izborima (oko 8.100 potpisa), pojedini nijesu uspjeli da ostvare ni približan broj glasova.

Tako je kandidat Jovan Radulović na izborima dobio 2.574 glasa odnosno 0,76 odsto, dok je Goran Danilović osvojio 4.659 glasova.

Bez obzira na to iz državne kase za finansiranje kampanje dobili su po zagarantovanih 25 hiljada eura. I to kažu u NVO sektoru nije prvi put da se dešava u Crnoj Gori.

“Iz izbora u izbore govorimo o predsjedničkim izborima, imamo primjere da kandidati koji nemaju neku veliku šasnu da zabilježe neki značajan rezultat dobijaju ova sredstva i problem je što u crnogorskom zakonodavstvu ne postoji mehanizmi koji bi spriječili ovakve pojave”, kaže za TVCG Ognjen Mitrović iz CEMI-ja.

A, takve pojave mogu se kažu u Državnoj izbornoj komisiji spriječiti samo reformomi izbornog zakonodavstva.

“To je pitanje da kažem za izbornu reformu o modalitetima na kojima se može u budućem periodu razmišljati kada je u pitanju potvrđivanje kandidatura, odnosno izbornih lista, i ja se nadam da će u nekom narednom periodu odbor za izbornu reformu početi da funkcioniše isagledati ovo pitanje”, istakao je Nikola Mugoša, predsjednik DIK-a.

Da je reforma u dijelu finansiranja predsjedničke kampanje neophodna, smatraju i u CEMI-ju. Predlažu rješenje po uzoru na razvijene evropske države.

“U određenim državama, ukoliko kandidat ne ostvari jedan posto, on ne dobija sredstva i dužan je prilikom podnošenja kandidature da preda garanciju koja na kraju sredstva, ukoliko ne ostvari taj procenat država zadržava”, dodaje Mitrović.

Sve to kako zaključuju neophodno je hitno uraditi jer zagarantovani novac iz državne kase za kampanju kandidati su dobili i pored utvrđenih nepravilnosti u njihovoj dokumentaciji. Dok se to ne desi, ostaje da se čeka ishod tužilačke istrage predmeta formiranih zbog falsifikovanih potpisa podrške nekom od predsjedničkih kandidata, koji su, kako je aopšteno iz ODT-a, u fazi izviđaja.

Portal RTCG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here