Na ovim izborima, 19. marta, Crna Gora odlučuje da li će se vratiti na put izgradnje države kao ozbiljne uređene evropske države, na put kojim se kretala stabilno i dinamično od obnove nezavisnosti do sredine 2020. godine, ili će nastaviti da posrće balkanskim bespućima kojima je nažalost vodi nova parlamentarna većina, kojom su je vodile prva i druga Vlada nakon promjene vlasti u Crnoj Gori do dana današnjeg, poručio je predsjednik Crne Gore i predsjednički kandidat DPS-a Milo Đukanović.

“Mislim da je to suštinska dilema koju pokušavamo da približimo građanima Crne Gore u ovoj predizbornoj kampanji, da im naglasimo važnost tog pitanja i da im skrenemo pažnju da imajući u vidu svekoliku devastaciju crnogorskog društva tokom posljednje dvije i po godine, zebemo, plašimo se da li Crna Gora može izdržati još jedan četvorogodišnji ciklus takvog propadanja”, kazao je Đukanović u intervjuu TV E koju je vodio Januš Bugajski.

Odgovarajući na pitanjne što je to što njega preporučuje na novim izborima u odnosu na protivkandidate Đukanović je rekao rezultati. Prema njegovim riječima za razliku od drugih kandidata za najvišu dužnost u državi Crnoj Gori, on ima privilegiju, ona je moguće i opasnost, ali i privilegiju, da se predstavlja rezultatima.

“Dakle, ja sam neko ko jasno pokazuje da je Crna Gora tokom perioda u kojem sam se ja nalazio na dužnostima predsjednika države ili Vlade imala jasnu viziju i da se ta vizija ostvarivala. Dakle, ja se ne preporučujem samo lijepim željama. Ja se preporučujem očuvanim mirom u Crnoj Gori ranih 90-ih, preporučujem se uspostavljenom ekonomskom održivošću Crne Gore u vremenu sankcija međunarodne zajednice prema Srbiji i Crnoj Gori, preporučujem se zaštitom Crne Gore od NATO bombardovanja 1999. godine, preporučujem se jednim tolerantnim pristupom kroz potpisivanje Beogradskog sporazuma u cilju spuštanja tenzija između dvije države uoči referenduma, preporučujem sa demokratskim referendumom i obnovom crnogorske nezavisnosti na neuobičajen način na Balkanu – bez kapi prolivene krvi u uslovima potpune stabilnosti i preporučujem se, da kažem, onim što je Crna Gora napravila nakon obnove nezavisnosti”, istakao je on.

Crna Gora je, naglasio je, pokazala da nezavisnost nije bila cilj sam po sebi, da smo željeli da preuzmemo kormilo svoje budućnosti u svoje ruke i da smo zahvaljujući dobrim upravljanjem tim kormilom Crnu Goru uveli u NATO i doveli je u predvorje Evrope, realizujući pritom veliki broj veoma vrijednih investicija.

“To je moj CV koji predstavljam građanima Crne Gore na ovim izborima i naravno, uz to se preporučujem jasnim programom prioriteta za naredni petogodišnji period. Poenta kada je u pitanju predstojeći petogodišnji period je moje čvrsto uvjerenje da će Crna Gora u tom periodu ispuniti sve uslove i postati prva sljedeća članica Evropske unije”, rekao je Đukanović.

On je ocijenio da kada bi aktuelna parlamentarna većina ustanovljena na posljednjim parlamentarnim izborima u avgustu 2020. godine imala veći stepen odgovornosti prema nacionalnim interesima Crne Gore, parlamentarni izbori u Crnoj Gori bi se već dogodili.

Nakon predsjedničkih odmah održati parlamentarne izbore

Ne zaboravimo, dodao je predsjednik Đukanović, za kraće od dvije godine dvije vlade u ovom periodu su izgubile povjerenje i mi nažalost danas imamo tu drugu Vladu koja duže traje u tehničkom nego u političkom mandatu.

“To jasno govori da je ta Vlada zainteresovana za još koji dan na vlasti, a ne za dobro i napredak Crne Gore. Potpuno je jasno da stradanje Crne Gore u prethodnih dvije i po godine je posljedica neodgovornog upravljanja državom. Dakle, Crnoj Gori je nasušno, prije svega, potrebna kompetentna patriotska Vlada, posvećena nacionalnim interesima Crne Gore i zbog toga su parlamentarni izbori nasušno potrebni. Moje zalaganje je da ovu godinu vidimo kao zapravo dva poluvremena jedne političke utakmice. Predsjednički izbori su se morali dogoditi u ovom terminu jer su to redovni izbori. Odmah nakon toga treba održati parlamentarne izbore da bi Crna Gora dobila odgovornu, reformsku Vladu koja će stabilizovati prilike u zemlji, koja će se vratiti reformama i koja će nastaviti da Crnu Goru vodi putem evropskog razvoja”, smatra Đukanović.

Crnoj Gori su potrebne reforme, modernizacija

On je naglasio i da nema nikakve sumnje da je Crna Gora baš kao i druge zapadnobalkanske države zaboravila na reforme tokom posljednjih godina, ali to ima svoj uzrok. Đukanović smatra da je uzrok tome neposvećenost Evropske unije politici proširenja i to od trenutka, kada je prethodni predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker obavijestio kako tokom mandata njegove Komisije neće biti prijema novih članica.

“Rekao bih da je to djelovalo vrlo obeshrabrujuće na sve vlade, i ne samo na vlade, na društva na Zapadnom Balkanu da reforme stave u drugi plan. I sada, posljedica svega toga jeste opali reformski entuzijazam Zapadnog Balkana. Nakon krize u Ukrajini, Evropska unija najavljuje povratak ofanzivnoj politici ujedinjenja Evrope, dakle politici proširenja koja se prije svega odnosi na Zapadni Balkan”, rekao je Đukanović.

Naglašava da smatra da to mora biti znak za uzbunu svim vladama na Zapadnom Balkanu da se pod hitno usredsrijede opet na reforme uspostavljanja vladavine prava, na realizaciju strukturnih reformi koje treba da učine naše ekonomije održivim da bismo ispunili one standarde koji se od nas očekuju i u kratkom roku postali članica Evropske unije.

“Zašto je to dobro za Crnu Goru? Pa jasno vam je, dakle da u Crnoj Gori zaista vodimo jednu realnu politiku, da se ne zanosimo iluzijama, dakle samim tim i ne previđamo slabosti koje danas vidimo očigledno u Evropskoj uniji. Međutim, nezavisno čak od članstva u Evropskoj uniji nama je jasno šta je ovoj državi potrebno. Ovoj državi su potrebne reforme, modernizacija, a vjerujemo da ćemo kroz te bolne reforme lakše proći ako za okvir svoje državne politike imamo evropsku integraciju”, poručio je Đukanović.

Dakle, dodao je, vjerujemo da ćemo uz pomoć evropskih partnera, baš kao što smo do NATO-a došli uz pomoć evroatlanskih partnera, lakše doći i do našeg cilja – članstva u Evropskoj uniji.

“Zašto dodatno insistiramo? Mi vjerujemo da je evropski sistem vrijednosti zaista superioran, vjerujemo da je zahvaljujući tom sistemu vrijednosti Evropa poslije Drugog svjetskog rata izgradila svoju konkurentnost na globalnoj sceni. Nažalost, Balkan je ostao van tog matičnog toka kretanja evropske civilizacije, samo je dodatno zaostajao i tonuo u sukobe i ratove”, kazao je Đukanović.

Poručuje da je posljednji trenutak da se Balkan okrene svom prirodnom evropskom okruženju, evropskom cilju i to je zapravo jedini put kako vlade mogu ispuniti svoj najvažniji zadatak.

“Najvažniji zadatak svake Vlade je da unaprijedi kvalitet života ljudi u državi koju predvodi. Prema tome, mi težimo ka evropskom životnom standardu za naše građane. Put do evropskog životnog standarda vodi kroz usvajanje evropskog sistema vrijednosti. To je cilj koji nas uprkos slabostima koje vidimo u Evropi motiviše da vjerujemo da je evropska integracija najbolji mogući put za sve zemlje Zapadnog Balkana”, naglasio je predsjednik Crne Gore.

Moramo se pozabaviti pitanjem stabilnosti

Prema njegovim riječima nesumnjivo već sada Evropska unija predstavlja najvažnijeg partnera u svakoj državi Zapadnog Balkana i nema nikakve dileme da bi sa svakim sljedećim danom približavanja Evropskoj uniji, a posebno članstvom u Evropskoj uniji, ovdje dobili i vrlo konkretne ekonomske i trgovinske benefite.

“Ali želim još jednom da vam ponovim – postoji jedan problem koji je stariji i važniji za svaku državu i za svakog građanina Zapadnog Balkana – to je stabilnost. Nažalost, ovo je region sa reputacijom nestabilnosti. Uzrok tome vidim upravo u našoj političkoj autističnosti, dakle u tome što tokom perioda nakon Drugog svjetskog rata nijesmo iskoristili šansu da se pridružimo Zapadnoj Evropi na putu njenih reformi i razvoja”, naveo je Đukanović.

Nažalost, podsjetio je, za svo to vrijeme društva Zapadnog Balkana su drastično zaostajala.

“Ako želimo da izliječimo ono što je najteža rana Zapadnog Balkana, a kao što vidimo postaje vrlo frekventno i ozbiljna opasnost za evropsku i evroatlantsku stabilnost, onda mi moramo da se pozabavimo pitanjem stabilnosti. Svo iskustvo i daleko i novo nas upozorava da mi na Balkanu nemamo pouzdane samoregulatorne mehanizme naše stabilnosti. Taj deficit se otklanja integracijom. Zato je jedini dobar put da ove države i ova društvo nepokolebljivo za svoj prioritet odaberu realizaciju reformi kako bi u najdoglednijem mogućem vremenu postale članice Europske unije i NATO-a”, jasan je Đukanović.

Trpimo jaku i agresivnu kampanju od strane Beograda

On je podsjetio da kampanja protiv Crne Gore i njega lično u beogradskim medijima kreće već 1994. godine kolumnama supruge tadašnjeg predsjednika Srbije, Slobodana Miloševića i ona traje neprekidno do danas.

“Zbog toga se danas su u nacionalističkoj javnosti Srbije, Milo Đukanović i DPS doživljavaju kao stožeri Crne Gore. Oni tome dodaju riječi “antisrpske Crne Gore”. Zašto dodaju tu riječ? Zato što je za njih Crna Gora jedino dobra koje dio njihovog “srpskog sveta”. A zapravo nemaju niti jedan dokaz kojim bi potvrdili da sam ja ili vlast Crne Gore u kontinuitetu povukla bilo kakav antisrpski potez. Mi smo, naravno slijedili uvijek ono što su crnogorski nacionalni interesi. Strateški interesi Crne Gore su se podudarali u najvećem broju slučajeva sa strateškim interesima Srbije”, kazao je Đukanović.

Međutim, napominje dalje, kao što vidimo i danas, nažalost, društvo Srbije još uvijek zahvaljujući pogrešnim državnim politikama u kontinuitetu nije uspjelo da razluči osnovnu dilemu – da li će u agresiji Rusije na Ukrajinu biti na strani agresora ili na strani žrtve.

“Crna Gora je to davno razlučila i to danas čini bjelodano naše razlike u državnoj političkoj strategiji. Zbog toga se Crna Gora opredijelila da bude članica NATO-a i da bude dio Evropske unije. Srbija očigledno još uvijek ima problem sa svojim opredjeljenjem u odnosu na Sjevernoatlanski savez. Dakle, iz tih razloga svih ovih godina mi trpimo jaku i agresivnu kampanju od strane Beograda. Ta kampanja se tokom posljednjih godina izuzetno pojačala. To pojačanje takvoj kampanji je upravo dala Rusija”, ističe Đukanović.

Rusija, dodaje, kao što se sjećamo od trenutka zaoštravanja odnosa sa Evropom i sa NATO, dio svojih operacija usredsrijedila na prostor Zapadnog Balkana. Ništa neobično, kaže Đukanović, mnogo puta se to događalo u istoriji.

On ističe da Rusija pokušava da zaustavi zemlje Zapadnog Balkana i da ih odvrati od njihovog puta ka Evropi i ka NATO-u.

“Ona to radi na tradicionalan način, aktivirajući najretrogradnije politike, u ovom slučaju na Balkanu su najretrogradnije nacionalističke politike. Zato su opet glavu digli velikosrpski nacionalisti, zato oni repliciraju “ruskom svetu” “srpskim svetom”. Zato oni žele da dobiju opet pravo, kako oni misle, prirodno pravo na Crnu Goru da bi kako tako svojoj javnosti opravdali gubitak Kosova. To su razlozi zbog čega se danas vodi jaka kampanja protiv prethodne vlasti i protiv mene lično”, pojašnjava Đukanović.

Dakle, naglašava, danas u kampanji koju vode njegovi protivkandidati na izborima, čuće se sljedeća poruka – mi smo pobijedili Crnu Goru na izborima 30. avgusta 2020. godine, ostalo je još da osvojimo predsjedničku funkciju.

“Oni nam jasno šalju poruku – predsjednik zajedno sa naraslom građanskom i intelektualnom javnošću Crne Gore bio je smetnja da ostvarimo ono što je naš stvarni cilj, a to je ponovna aneksija Crne Gore. Oni su pobjedu na izborima 30. avgusta razumjeli kao otvorena vrata za aneksiju i sada naravno kidišu na predsjedničku dužnost da bi kompletirali kontrolu političkih procesa u Crnoj Gori i da bi Crnu Goru pridružili “srpskom svetu”. To je porijeklo ovakve agresivne kampanje protiv i mene lično i protiv partija na čijem sam čelu, protiv građanske koalicije koja je uspješno, mirno, stabilno vodila Crnu Goru putem evropskog prosperiteta od 2006. od 2020. godine. Ali ja sam navikao na rad u takvom ambijentu, navikao sam da se nosim sa takvim prljavim neutemeljenim optužbama. Ja sam apsolutno siguran da će crnogorska javnost i ovog puta nacionalno odgovorno dati pravi odgovor tim anticrnogorskim i antievropskim politika”, rekao je Đukanović.

Korupcija je problem svakog demokratskog društva

On je između ostalog kazao da je korupcija problem svakog demokratskog društva i braniti se odgovorom da nema korupcije u crnogorskom društvu bi bilo jednako neozbiljno koliko su i neozbiljne ovakve optužbe na račun Crne Gore.

“Nema nikakve sumnje da je to fenomen sa kojim se suočava savremeni demokratski svijet i da je jedini odgovor na njega kontinuirano unapređenje vladavine prava, snaženje institucija koje će individualizirati odgovornost za te pojave koje će kroz sudske procese nezavisnog sudstva opredijeliti, da kažem, ono što će biti sankcija prema onom ko se odlučio na takav avanturizam. Što se tiče Crne Gore oko toga nema nikakve dileme, sjetićete da smo i u vremenu prethodne vlasti imali takvih pojava koje su upravo završile na takav način. Završili su jasnim žigosanjem, jasnim suđenjem i suđenjima koja su završila sa osuđujućom presudom”, rekao je Đukanović.

Istakao je da nije Crna Gora izuzetak u odnosu na savremenu Evropu i na savremeni svijet.

“Ono na šta bi trebali obratiti pažnju jeste da je nova vlast koja je došla posle 30. avgusta 2020. godine rekao bih za svoj politički kurs odabrala jedan neobuzdani revanšizam. Dakle, za ovih dvije i po godine mi nismo od njih vidjeli ni V od vizije. Sva njihova vizija se svela na ideju obračuna sa prethodnom vlašću i naravno omiljena tema tog obračuna je bila da je ta vlast, prethodna bila kriminalizovana i korumpirana”, naglasio je on.

Danas smo dvije i po godine kasnije.

“Za ove dvije i po godine uprkos pasioniranom traženju dokaza za organizovani kriminal i korupciju nemamo niti jednu podignutu optužnicu a kamoli presudu protiv nekog istaknutog predstavnika izvršne ili zakonodavne vlasti iz prethodnog perioda. Umjesto toga imamo u zatvoru direktora Carina nove vlasti. Dakle, toliko o tome. Hoću da vam skrenem pažnju na nešto što vjerujem da postaje već tako očigledna balkanska praksa da kada se na političkoj sceni pojave ljudi koji su lišeni sposobnosti vizionarskog promišljanja onda žele da se populističke predstave kao neki savremeni Robin Hud koji je od Boga poslati pravednik da ispravlja nepravde koja prethodno oni zapravo konstruišu. Tako da moje iskustvo sa njima je da kada god vam se pojavi neko kome je ideja vodilja u politici obračun sa kriminalom i korupcijom otvorite četvoro očiju, to je čovjek koji će ako mu se pruži prilika u prva sljedeća tri mjeseca napraviti ozbiljan kriminal i biti akter korupcije”, kazao je Đukanović.

Crnogorska istorija istorija slobodarstva, istorija dostojanstva

Đukanović nema dilemu da su predsjednički izbori borba za očuvanje šanse ne samo Crne Gore, nego Zapadnog Balkana da nastavi putem usvajanja evropskog i evroatlantskog sistema vrijednosti.

“Predsjednički izbori su važni kao prvi korak u tom ovogodišnjem izbornom ciklusu. Jasno je da nakon pobjede na predsjedničkim izborima pobjednik zauzima bolju poziciju na skorim prijevremenim parlamentarnim izborima na kojim Crna Gora treba da izabere odgovornu Vladu. Iskustvo sa ove dvije vlade govore da u građanskoj državi kakva je Crna Gora nema stabilne politike bez jake građanske partije”, napominje on.

Milo Đukanović kaže da je jaka građanska partija je tokom ukupnog prethodnog perioda predstavljala kičmu građanske države Crne Gore.

“Crna Gora se zapravo od probuđenih velikodržavnih nacionalizama u okruženju jedino može braniti svojim građanskim karakterom. Ukoliko bi Crna Gora posustala u odbrani svog prava da bude građanska država, ukoliko bi zalutala nacionalističkim rukavcima ona ne bi bila zaustavljena u razvoju, ona bi nestala, ona bi bila progutana od velikodržavnih nacionalizama iz našeg okruženja. Zato je kapitalno važno da se nakon parlamentarnih izbora u vladi nađe opet snažna građanska partija kao kičma državne politike Crne Gore. Kada imate takvu partiju, onda vi tome možete dodavati sve druge partije i građanske i nacionalne koje su sklone da slijede te vrijednosti i koje poštuju državu Crnu Goru i njen evropski i evroatlanski izbor”, kazao je on.

Ako se to ne dogodi, upozorava Đukanović, onda ćemo nažalost imati produženo stradanje.

“Ove dvije vlade koje smo imali u prethodnih dvije i po godine su bile kao što sam kazao apsolutno lišene sposobnosti strateškog razmišljanja i nažalost neposvećene državnim interesima Crne Gore. Više su bile vazalno okrenute interesima nekog drugog a ne interesima Crne Gore. Samim tim one su bile, da kažem jedna smješa od gline koju je mogao da oblikuje svako onako kako mu treba. Takva Vlada ne treba Crnoj Gori”, ističe Đukanović.

Podsjeća da je crnogorska istorija istorija slobodarstva, istorija dostojanstva.

“Mi smo mala država i malobrojan narod ali koji nikada nijesmo nikom dali da bez posljedica udara na nas. Dakle, nama je potrebno da se vratimo svojoj istorijskoj vertikali, da dobijemo državno odgovornu Vladu. Ako dobijemo državno odgovornu Vladu, onda možete biti apsolutno sigurni, Crna Gora nastavlja putem odgovorne participacije u NATO alijansi”, kaže on.

Pojasnio je da smo ušli u NATO ne samo da bismo bili korisnici kolektivne bezbjednosti, nego da bismo bili kontributori kolektivne bezbjednosti i to jesmo.

“I drugo, snažno vjerujemo u projekat ujedinjene Evrope. Mi mislimo da se svi generalno nalaze pred nekim novim geopolitičkim raspletom, mislimo da je kriza u Ukrajini zapravo generisala potrebu za izvjesnim promjenama u geopolitičkoj arhitekturi. U svemu tome biće jako važno gdje će se naći Evropa. Da bi Evropa bila konkurentna ona mora biti ujedinjena i stabilna. Samo ujedinjena i stabilna Evropa sa vizijom biće dobar partner Americi u okviru Euroatlantskog saveza koji se tokom perioda od Drugog svjetskog rata do danas pokazao kao nezamjenljiv faktor očuvanja mira i stabilnosti u svijetu”, ocijenio je Đukanović.

SAD dale veliki doprinos ne samo savremenoj Crnoj Gori, nego i regionu

On je naglasio da iskreno cijeni doprinos koji je Amerika dala ne samo savremenoj Crnoj Gori, nego ovom regionu.

“Sjetićemo se zajedno vremena kada je ExJugoslavija bila top tema američke spoljne politike. Sjetićemo se svog uloga koji je američka politika tog vremena dala da se zaustavi rat i da se ovaj region okrene ka Evropi. Jednako tako vjerujem da i današnja Amerika preferira sve zemlje Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i u NATO-u. Konačno, to zvaničnici Stejt dipartmenta i Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće vrlo jasno saopštavaju”, rekao je Đukanović.

Ističe da je drugo pitanje, zapravo, kako se ta politika implementira, da li je ta politika u njenoj realizaciji zaista sagledala sve aspekte svoje implementacije i sve potencijalne posljedice.

“Amerika je, siguran sam, dobronamjerno nakon što je pomogla Crnoj Gori da se zaštiti od režima Slobodana Miloševića tada preferirala da Crna Gora ostane u zajednici sa Srbijom. Nije to bilo dobro sagledavanje realnog stanja na terenu jer su procesi već bili toliko odmakli da je nezavisnost Crne Gore bio nezaustavljiv put. Tako je i danas. Čini mi se da se neki aspekti američke politike na Zapadnom Balkanu nedovoljno pažljivo sagledavaju”, kazao je Đukanović.

Dakle, smatra da je Amerika zajedno sa evropskim timom usredsrijeđena na potpisivanje sporazuma između Beograda i Prištine.

“S pravom, jer svi zajedno vjerujemo da bi sanacija tog istorijskog problema jako pomogla svima nama u uspostavljanju pouzdanije stabilnosti. Ali koliko god taj cilj bio važan, on ne opravdava i ne može biti alibi za previde koji su očigledni, a ti previdi su da se sa željom da se odobrovolji Srbija da potpiše taj sporazum i da se Srbija navede da s obije noge stane na zapadni put, toleriše Srbiji bahatost u regionu toleriše Srbiji miješanje u unutrašnja pitanja drugih država u regionu, toleriše Srbiji da ko glasno a ko polu glasno promoviše “srpski svet” kao repliku “ruskog sveta” u regionu”, ocijenio je on.

Đukanović naglašava da je dobro da je Amerika sada snažno stala sa Evropom u fond protiv ideje “ruskog sveta”, jer ideja “ruskog sveta” je zapravo pokušaj istorijskog revizionizma, pokušaj obnove Sovjetskog saveza ili makar obezbjeđivanja Rusi geopolitičke važnosti koju je nekad imao Sovjetski savez.

“Ali nije dobro da ne vidimo da se u drugim djelovima svijeta, u ovom slučaju konkretno na Zapadnom Balkanu, događa jedan takav mini projekat. Neko će reći karikaturalno, kako god, sa jasnim posljedicama jer Srbija željom da upravlja Srbima u regionu gde god oni živjeli u drugim suverenim državama zapravo kvari međudržavne odnose. Ona time ugrožava stabilnost ovog regiona i Crna Gora je najubjedljivije svjedočanstvo takve politike Srbije. Dakle, niko nema pravo to previđa i ne može postojati dovoljno dobar alibi, makar to bilo i rješavanje problema Srbija – Kosovo da bi se Srbiji ovo tolerisalo”, upozorio je on.

Dodao je da se danas to Srbiji toleriše, a to je opasnost. On je poručio da je važno da dođe do sporazuma između Srbije i Kosova, i kazao da snažno navija da do toga dođe.

“Da li će doći u ovom trenutku nisam siguran, ali ono što je izvjesno dok se akteri tog procesa bore do njega dođe, ne smiju da ne vide da nastaju ogromne štete zbog koncesija koje daju Srbiji da bi je privoljeli za uspješan epilog tog procesa. Dakle, može nam se u finalu dogoditi da ne bude sporazuma, a da imamo ogromne štete u međudržavnim odnosima, među državama Zapadnog Balkana. To je opasnost na koju treba ozbiljno obratiti pažnju, to je opasnost na koju ja upozoravam i mimo ovog intervjua, sve moje evropske i američke sagovornike. Nadam se da to dobro čuju i nadam se da će dodatno obratiti pažnju na određene aspekte svoje politike na Zapadnom Balkanu”, zaključio je Đukanović.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here