“Volio bih da vidim da se dogovor (Srbije i Kosova) postigne ove kalendarske godine. Mislim da je to moguće”, kazao je američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar na konferenciji za novinare u Beogradu, dan nakon sastanaka sa predstavnicima vlasti.

Američki diplomata je u Srbiju došao nakon specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, a uoči sastanka lidera Srbije i Kosova na visokom nivou u Ohridu, 18. marta.

Eskobar veoma aktivno učestvuje u dijalogu Srbije i Kosova pod okriljem EU, koji SAD podržavaju. Kaže da je svrha njegove posjete da radi sa političkim liderima na tome da krenu naprijed u realizaciji evropskog predloga. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti su 27. februara u Briselu dali usmenu saglasnost na tekst evropskog predloga, i sada slijede razgovori o tome kako ga primijeniti.

Američki predstavnik smatra da je evropski predlog jedna od najboljih prilika za region da krene naprijed, ali ističe da ne očekuje da se u subotu u Ohridu nešto konkretno potpiše.

“Naša očekivanja su da će dvojica lidera uspjeti da se usaglase oko toga da ovaj predlog o normalizaciji postane realnost. Drugim riječima, da nađu način da prevaziđu prepreke, i da ćemo sa sastanka izaći sa zajedničkim razumijevanjem da se nastavlja rad na tome”.

Eskobar naglašava se razgovori vode o normalizaciji odnosa, a ne o priznanju Kosova – iako se stav Amerike o tome nije promijenio.

Na pitanje šta se razlikuje sada u odnosu na prethodni period u dijalogu, odgovara da se sada u Srbiji i Kosovu vodi “pravi razgovor, a ne lažna diskusija, o tome šta znači za obije strane da imaju dobre odnose” i što se razgovara o realnim mogućnostima.

“Pitanje članstva u UN sekundarno”

Jedna od spornih tačaka evropskog predloga za Srbiju jeste mogućnost pristupanja Kosova međunarodnim organizacijama, pa i UN.

Američki diplomata kaže da je članstvo Kosova u UN za sada sekundarno pitanje, što ne mora biti slučaj sa drugim međunarodnim organizacijama.

“Kada je riječ o članstvu Kosova u drugim međunarodnim organizacijama, ovaj sporazum eksplicitno ohrabruje veće integracije ne samo Kosova, već i Srbije u međunarodne procese. I kada govorimo o integracijama Kosova u međunarodne strukture, mi želimo da budu blisko povezani sa evropskim strukturama. Odnosno, željeli bismo da vidimo Kosovo u procesu evropskih integracija, to će doprinijeti svim ljudima u regionu”, kazao je Eskobar, ne precizirajući na koje organizacije misli.

Kada je riječ o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), koju je Kosovo odbijalo da osnuje, američki izaslanik ponavlja da je riječ o obavezi iz Briselskog sporazuma koja mora biti ispunjena – bez obzira na to da li se postigne novi dogovor ili ne.

Prema njegovom mišljenju, osnivanje ZSO je danas bliže realizaciji nego što je to bilo ranije.

“Diskusije sa Vladom Kosova bile su produktivne i realistične, oni shvaraju da će ova obaveza nastaviti da postoji u nekoj formi, i da njeno ispunjavanje da može da ih približi Evropi. Mnogo smo bliži tome nego prije par nedjelja”.

Glas Amerike

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here