Prije 32 godine, na današnji dan 1991. Srpski pokret obnove (SPO) organizovao je na Trgu Republike u Beogradu prve masovne demonstracije protiv režima Slobodana Miloševića sa sloganom “Miting protiv petokrake”.

Taj protest organizovan je u ime pobune protiv režima i uređivačke politike državne televizije koja je bila neobjektivna, puna optužbi i uvreda na račun opozicije i u službi propagande za tadašnji režim Slobodana Miloševića zbog čega su je zvali “TV Bastiljom”.

Oko 100.000 demonstranata zahtijevalo je smjenu generalnog direktora Dušana Mitevića i četiri urednika RTS-a Slavka Budihne, Predraga Vitasa, Ivana Kriveca i Sergeja Šestakova.

Zabrana mitinga, jake snage policije, pokušaji da se građani rastjeraju suzavcem, vodenim topovima, gumenim mecima, konjicom i silom, prebijanje demonstranata, bilo je način na koji se Miloševićev režim obračunava s neistomišljenicima.

U sukobu demonstranata i policije bilo je povrijeđeno više od 200 ljudi. Policija je pucala bojevom municijom i tada je ubijen 17-godišnji Branivoje Milinović. Poginuo je policajac Nedeljko Kosović. Uhapšen je predsjednik SPO Vuk Drašković i zabranjen je rad Televizije Studio B i Radija B92.

Kao odgovor na to, 10. marta studenti su krenuli iz Studentskog grada ka Terazijskoj česmi i tako je počela “plišana revolucija”.

Poslije nekoliko dana protesta zahtjevi studenata su usvojeni, Vuk Drašković je pušten iz zatvora. Ministar policije Radmilo Bogdanović je podnio ostavku.

Rukovodstvo RTV Beograd je bilo smijenjeno, a Studio B i Radio B92 su nakon zabrane nastavili da rade.

Beta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here