Nakon što je na dan predsjedničkih izbora prekinuto glasanje u mjestu Dubrovsko u Šavniku, predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić u izjavi za Antenu M kaže da institucije, u susret drugom krugu, moraju reagovati brzo i na adekvatan način, kako izborni proces ne bi bio ugrožen.

Jakić navodi da članovi biračkog odbora iz DF-a jednom građaninu nijesu dozvolili da glasa, iako je upisan u birački spisak.

“Nadam se da će nadležni organi odreagovati pravovremeno kako nam se takve situacije ne bi dešavale i dalje. U postupcima koji su pokrenuti zbog dešavanja u Šavniku u devet izbornih ciklusa, koliko su ponavljani lokalni izbori, za sada još nemamo sudski epilog. Prema mojim informacijama ti procesi se odugovlače, da ne bi dobili taj svoj epilog brzo. Čini mi se da bi institucije trebalo brže da odreaguju i da sa posebnom pažnjom isprate dešavanja u Šavniku, kako se to ne bi dešavalo ni kod nas kao ni u čitavoj Crnoj Gori”, kaže Jakić.

Jakić podsjeća da su i NVO i posmatrači apelovali na državne organe da reaguju, pa se nada da će to uroditi plodom.

“Sve dok ne dođe do kažnjavanja i sankcionisanja tih lica teško da će takvo ponašanje samo od sebe prestati.

Očekujem da će i partije uticati na svoje biračke odbore i simpatizere da se prestane sa takvim ponašanjem i da sve u drugom krugu protekne mirno”, kazao je Jakić.

Izbori u Šavniku, nakon više pokušaja, još nijesu završeni, jer se, kako kaže Jakić, opstrukcija sa biračkih odbora prenijela na Opštinsku izbornu komisiju.

“Članovi ispred DF-a neće da glasaju za raspisivanje izbora, što je zakonska obaveza i za šta dobijaju uputstvo od Državne izborne komisije. Čini mi se da tu institucije sistema ne reaguju, radi se o nevjerovatnoj situaciji, da se ne mogu odžati izbori u jednoj opštini”, naveo je Jakić.

Podsjetimo, Centar za monitoring i istraživanje juče je ukazao na problematičnu situaciju u Šavniku.

Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here