Premijer Kosova Aljbin Kurti je optužio predsjednika Srbije Aleksandar Vučića da “bježi od potpisivanja sporazuma” sa Prištinom.

“Pobjegli su od potpisivanje dogovora kao i od aneksa tog dogovora. Mi smo bili spremni da potpišemo i u Briselu i ovdje u Ohridu”, istakao je Kurti.

Kurti je naveo da su ustavnost i zakonodavnost osnovni principi sporazuma, kao i da je dogovor o Zajednici srpskih opština postignut ranije.

„Zalažem se za prava svih na Kosovu, i onih koji imaju svoju ličnu privatnu svojinu na Kosovu. Nije ovo završni dogovor, ali sporazum je prihvaćen kao i današnji aneks. Predsjednik Srbije bježi od potpisivanja sporazuma, a on je de fakto priznanje. Sada imamo aneks kako ćemo ga realizovati. Za nas je prihvatljiv ovaj dogovor – ja ne bježim od potpisa“, istakao je Kurti.

Podsjetio je i na problem nestalih osoba na Kosovu i Metohiji.

„Ima još 1617 nestalih osoba na Kosovu. Ima najviše Albanaca, ali i Srba i osoba drugih nacionalnosti. Mi ćemo se potruditi da saznamo njihovu sudbinu što prije. O lokalnim izborima nismo pričali, to je unutrašnja stvar Kosova“, napomenuo je Kurti.

N1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here