Temelj svake države je društveni dogovor, pakt između stanovnika i političkih elita, ocijenio je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević.

“Ako želite da izgradite stabilnu i čvrstu državnu kuću, morate imati duboke i čvrste temelje. Građani prihvataju da plaćaju porez, poštuju zakone, oružjem brane svoju državu ako je neko napadne, a država prihvata da brine o svojim građanima, da garantuje svima jednaka prava, obezbjeđuje poštovanja privatne svojine i ugovora, isporučuje osnovne javne usluge vodeći računa o kvalitetu i cijeni, štiti privatnu i javnu imovinu, obezbjeđuje javni red i mir, uslove za školovanje , neophodnu zadravstvenu zaštitu i brine o onima koji ne mogu i nemaju”, saopštio je Medojević.

Država je, smatra on, produkt dogovora stanovnika i političke elite.

“Poštovanje svih građana i svih naroda i etničkih zajednica je, dakle, temeljni princip na kome mora da počiva naša država. Svako onaj ko pokušava da izoluje bilo koji narod i bilo koju etničku zajednicu kao neprijatelja države i nekoga ko ne može da bude dio vlasti, direktno potkopava temelje naše zajedničke kuće”, naglasio je lider Pokreta za promjene”, dodao je Medojević.

Svako ko pokušava, kaže on, da kuću gradi bez temelja, na pjeskovitom, muljevitom tlu ili klizištu “radi protiv interesa svih ukućana”.

“Ukućani imaju pravo i obavezu da štiteći sebe i poštujući svačiju različitost , svi zajedno dignu glas protiv onih koji pokušavaju da našu zajedničku kuću grade na sumnjivim, opasnim i nesolidnim temeljima. Crna Gora može da opstane , samo ako je svi Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci, Hrvati, Romi, Rusi i drugi iskreno dožive kao svoju zajedničku kuću u kojoj svako ima svoj sprat”, istakao je on.

Navodi da zajednička pravila se moraju poštovati, zajednički troškovi plaćati.

“Ali i Uprava zgrade mora svoj posao da obavlja stručno, pošteno i transparentno u interesu SVIH ukućana. Ma kako se oni zvali, kojem se Bogu molili ili klanjali, koju zastavu ljubili. Stabilna i sigurna kuća u kojoj sve funkcioniše normalno i u kojoj postoji dogovor i sloga stanara je preduslov mirnog i prosperitetnog života”, zaključio je Medojević.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here