15.03.1998.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo hirotonisan je za episkopa prije 25 godina, na današnji dan 15. marta 1998. u crkvi Sv. Paraskeve u Sofiji. Svečani čin hirotonije predvodio je bugarski patrijar Pimen i sedam mitropolita i episkopa Bugarske pravoslavne crkve. Iste godine, 31. oktobra episkop Mihailo intronizovan je na Cetinju za mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve, uz prisustvo episkopa Bugarske pravoslavne crkve i nekoliko hiljada vjernika i poštovalaca Crnogorske pravoslavne crkve.

Mitropolit Mihailo rođen je 1938. godine u selu Ramovo Ždrijelo pod svjetovnim imenom Miraš Dedeić. Diplomirao je na Teološkom fakultetu u Beogradu. Službovao je u Manastiru Ostrog, a zatim upućen na postiplomske studije u Rimu, koje je završio na Papskom orijentalnom institutu. Na poziv mitropolita moskovskog Filareta pohađao je i postdiplomske studije na Ruskoj duhovnoj akademiji Svetoga Sergija u Zagorsku.

Po okončanju postdiplomskih studija radio je u državnim arhivima SSSR-a i Italije, italijanskom Ministarstvu inostranih poslova, Vatikanskom arhivu i Državnom arhivu u Veneciji, gdje je prikupljao građu za više istorijskih projekata.

Za sveštenika je rukopoložen u Beču u crkvi Sv. Trojice 1988, nakon čega je službovao u Grčkoj pravoslavnoj crkvi u Rimu, gdje je unaprijeđen u čin arhimandrita.

Na crnogorskom narodnom zboru na Cetinju 6. januara 1997. izabran je za poglavara Crnogorske pravoslavne crkve, nastavljajući misiju koju je 1993. godine započeo prvi duhovni poglavar obnovljene Crnogorske pravoslavne crkve Antonije.

Crnogorska autokefalna pravoslavna crkva obnovljena je na opštecrnogoskom zboru 31. oktobra 1993. na Cetinju, 72 godine nakon donošena dekreta regenta Aeksandra Karađorđevića, kojim je poslije nelegitimnog pripajanja Crne Gore Srbiji 1918. godine – ukinuta i duhovna institucija koja je vjekovima bila stub crnogorske države.

Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here