Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet povodom kupovine trajekta “30. avgust”, potvrdio je CdM-u portparol i državni tužilac Vukas Radonjić.

Kako je istakao Radonjić, Specijalno tužilaštvo je krivični predmet formiralo samoinicijativno radi utvrđivanja postojanja osnova sumnje da li je učinjeno krivično djelo iz njegove nadležnosti.

“U toku je izviđaj”, dodao je Radonjić.

Podsjećamo, Javno preduzeće Morsko dobro kupilo je trajekt za 569.000 eura od “ABM tours”, firme iz Hrvatske.

Ta hrvatska firma je prije par mjeseci trajekt “Prizna”, kako se prvobitno zvao trajekt “30.avgust”, kupila od Jadrolinije za 252.000 eura, što znači da je od prodaje Crnoj Gori zaradila više od 300.000 eura.

TV E je kontaktirala hrvatski USKOK iz kojeg im je rečeno da će odgovor na pitanje da li su oni ispitivali spornu kupovinu trajekta poslati krajem sedmice.

U izvještaju o privrednom subjektu u koji je TV E imala uvid, navodi se da “ABM tours” ima dva zaposlena, te da je od 2019. do 2021. godine firma poslovala u minusu. Prihodi te firme u tom periodu bili su nešto veći od 130.000 eura. Od prodaje trajekta Morskom dobru zaradili su 317.000 eura, što je duplo više od zarade u prethodne tri godine.

Izvještaj pokazuje i da je limit kreditiranja firme nula eura, a da je u periodu od 2019. do 2021. godine nije imala nikakvu razmjenu roba i usluga van Hrvatske.

Javnim nadmetanjem “Jadrolinije” za trajekt “Prizna” u avgustu prošle godine bilo je predivđeno i to da se kupac obavezuje da se brodom neće obavljati usluge javnog prevoza u pomorskom prometu na državnim linijama.

Ukoliko kupac u narednih 10 godina brod proda ili da u zakup nekom trećem, obavezuje se da u ugovor ima takvu odredbu.

Tu stavku ugovoru Morskog dobra i “ABM tours” nije moguće pronaći, ističe TV E.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here