Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) predala je 308 prijava komunalnim službama u 10 gradova i opština u Srbiji tražeći da se uklone murali i grafiti koji slave nekadašnjeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, osuđenog u Hagu za ratne zločine, saopštila je u ponedjeljak ova nevladina organizacija.

U saopštenju Inicijative mladih se navodi da komunalne službe gradova i opština imaju “zakonsku obavezu očistiti fasade u Srbiji od crteža Mladića i drugih ratnih zločinaca, ali i od svih drugih grafita koji pozivaju na mržnju, poput znaka “Z”, pod kojim nastupaju ruske snage u invaziji na Ukrajinu.

Ogromna većina grafita i murala je u Beogradu

Tih 308 prijava za uklanjanje grafita i murala posvećenih Mladiću uslijedilo je na temelju informacija preko 120 građana iz cijele Srbije koje je Inicijativa dobila tokom kampanje “Da istina više ne kasni”, u kojoj su murali na ulicama mapirani od septembra do decembra 2022. godine.

Od 308 grafita i murala posvećenih Mladiću, više od 250 ih je na teritoriji Beograda, što “pokazuje organizovani i masovni odgovor nasilničkih grupa na zahtjev Inicijative da se ukloni mural Mladiću na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u središnjoj beogradskoj opštini Vračar”, ocjenjuje u saopštenju YIHR.

“Slavljenje ratnih zločinaca dolazi od vrha države”

Inicijativa je pozvala komunalne službe srpske prijestonice i središnje beogradske opštine Vračar da akciju čišćenja murala posvećenih Ratku Mladiću simbolički počnu upravo od te dvije ulice gdje se, jedan uz drugog, nalaze mural Ratku Mladiću i četničkom zapovjedniku iz 2. svjetskog rata Dragoljubu Draži Mihailoviću.

“Njihovo postojanje, odnosno uklanjanje predstavlja semafor koji pokazuje poštuje li se u Srbiji zakon ili zločin”, poručila je u saopštenju Inicijativa mladih, koja je utvrdila da murali i grafiti u kojima se “romantizira rat ili ratni zločinci” nastaju kao posljedica “slavljenja ratnih zločinaca koje godinama dolazi od vrha države”.

Hina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here