Ustavni sud održaće danas prvu sjednicu nakon izbora troje novih sudija, a na dnevnom redu biće više ustavnih žalbi na lokalne izbore. Na pitanje kada će Ustavni sud ocijeniti ustavnost Zakona o predsjedniku, iz Ustavnog suda su naveli da se predmeti rješavaju redom, ali da se prioritet može odrediti nakon odluke na sjednici.

“Po pravilu Ustavni sud rjesava predmete po redosljedu njihovog prijema. Saglasno odredbama iz člana 54 Poslovnika Ustavnog suda, izuzetno, može se odrediti i prioritet u postupanju Ustavnog suda tek kad sudije donesu odluku o tome na sjednici Ustavnog suda. Za sad, Ustavni sud će prioritetno razmatrati žalbe u izbornim sporovima, a o narednim prioritetima odlučiće sudije Ustavnog suda na budućim sjednicama”, navodi se u odgovoru Portalu RTCG.

Na predloženom dnevnom redu su, između ostalog, izborne žalbe Svetosavske srpske liste, podnijete nakon lokalnih izbora u Podgorici 23. oktobra.

Ustavni sud odlučiće i o izbornoj žalbi podnosioca izborne liste “Dragan Krapović – Demokrate – Ustani! Odbrani! Pobijedi! – Nema izdaje!” i predsjednice Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista Kolašin, Marte Šćepanović.

Konačni rezultati lokalnih izbora u Podgorici, Plavu i Pljevljima još nijesu proglašeni zbog izbornih žalbi koje su izjavljene protiv rješenja Državne izborne komisije.

Ustavni sud odblokiran je 27. februara izborom Snežane Armenko, Dragane Đuranović i Momirke Tešić za sudije tog suda.

Portal RTCG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here