Prije 115 godina, kada je borba za prava žena započela, intelektualni potencijal žena se brutalno zanemarivao, a radni potencijal eksploatisao. U takvim okolnostima javno dići glas i krenuti u borbu za jednakost značilo je izložiti se različitim opasnostima – od osude i prezira javnosti do zastrašivanja i prijetnji, saopštila je kandidatkinja za Predsjednicu Crne Gore, Draginja Vuksanović Stanković.

Kako je kazala, biti žena u Crnoj Gori znači i dalje biti suočena sa ovim opasnostima.

“Crna Gora danas je država koja je najgore rangirana u regionu po pitanju rodne ravnopravnosti. Crna Gora ne daje ni startnu poziciju djevojčicama jer naša država i dalje prednjači po broju selektivnih abortusa kojim se favorizuje rađanje muške djece”, navela je Vuksanović Stanković.

Podsjetila je da, žene danas ostvaruju samo 77 odsto zakonskih prava u odnosu na muškarce. Osim što rade za manju platu od svojih muških kolega žene u Crnoj Gori na svojim leđima nose 90 odsto neplaćenog rada, onog u svog domaćinstvu.

“Za svog postojanja Crna Gora nije imala ženu predsjednicu. Vrijeme je da to promijenimo. Zbog svih žena, onih koje se nisu rodile – da bi se rodile i svih onih koje žive neravnopravne – da bi postale ravnopravne. Srećan 8 mart i srećna nam buduća ravnopravnost za koju ćemo se izboriti zajedno”, zaključuje kandidatkinja za Predsjednicu Crne Gore, Draginja Vuksanović Stanković.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here