Na Cetinju, za razliku od Nikšića, ne samo da policijskih službenika nije bilo u dovoljnom broju, već policija nije preduzela ni minimalne mjere i radnje koje bi omogućile da pristalice Pokreta ES i predsjednički kandidat Jakov Milatović bezbjedno i bez narušavanja dostojanstva i integriteta pristupe lokaciji na kojoj se planiralo javno okupljanje. Sve ukazuje na to da je Uprava policije namjerno, svjesno, projektovala i sprovela incident, tvrdi član Građanske inicijative 21. maj Aleksandar Saša Zeković.

On je za CdM komentarisao postupanje policije na Cetinju i u Nikšiću prilikom održavanja javnih skupova pristalica i protivnika predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića.

Zeković polazi od toga da svi u demokratiji imaju pravo na svoj stav kao i na protivljenje tom stavu.

“Život u demokratskom društvu omoguća svima da imaju i iznesu svoje mišljenje koje može biti ne samo drastično drugačije nego i nepopularno u određenoj sredini ili situaciji. To se ne može i ne smije ograničiti, bilo kome, na bilo koji način”, kaže Zeković za CdM i dodaje da su bezbjednosne mjere tokom svakog ostvarivanja slobode okupljanja od posebnog značaja.

U tom kontekstu Zeković kaže da treba posmatrati legitimna i zakonita javna okupljanja pristalica Pokreta Evropa sad (ES) na Cetinju i Nikšiću kao i kontra proteste koji su im prethodili.

“Prije nego uđemo u detaljniju analizu policijskog postupanja na Cetinju i u Nikšiću dozvolite da poručim svima koji to rade da prestanu sa nedoličnim komentarima. Nasilje, bilo koje vrste, posebno fizičko, pa i kroz korišćenje, upotrebu kišobrana, na bilo kojem javnom okupljanju je neprihvatljivo. To je nepristojno na bilo koji način opravdavati ili relativizovati. U tom pravcu je dobra i ohrabrujuća jedinstvena društvena osuda nasilja prema Jakovu Milatoviću, predsjedničkom kandidatu Pokreta Evropa sad”, rekao je Aleksandar Saša Zeković, iz Građanske inicijative 21. maj, za portal CDM.

Zeković, koji se gotovo trideset godina bavio zastupanjem i zaštitom ljudskih prava u Crnoj Gori, ističe da nije teško prepoznati očigledno i drastično različito postupanje policije.

“Organizovao sam, učestvovao i profesionalno nadgledao brojna javna okupljanja, uključujući i ona sa najvećim rizikom u modernoj istoriji Crne Gore. Na osnovu toga, primjećujem kod Uprave policije već treću godinu za redom praksu koja potvrđuje selektivno i nedosljedno postupanje. Za incident na Cetinju je primarno odgovorna Uprava policije i o tome kao ni o nasilju koje se dogodilo, ne treba da ćutimo. O tome ne treba da ćuti ni Njegova Ekselencija gospodin Kristijan Timonije, francuski ambasador u našoj zemlji kojem je poznato da odbrana opštih demokratskih principa podrazumijeva i profesionalnost i predanost policije”, kaže Zeković i dodaje da pozdravlja oglašavanje gradonačenika Cetinja Nikole Đuraškovića koje je bilo opravdano, a njegova i Timonijeva javna polemika pokazala se korisnom za bolje razumijevanje.

On je rekao da želi da čestitam policijskim službenicima koji su blagovremeno, profesionalno i odgovorno primjenjivali svoja ovlašćenja sinoć u Nikšiću uoči početka i tokom predizborne promocije predsjedničkog kandidata Pokreta ES.

“To postupanje policije je bitno drugačije od onog na Cetinju. U Nikšiću je uloga policije pozitivno došla do izražaja. Policija je omogućila da se nesmetano održi predizborna promocija, zaštite njeni učesnici, ali je podržala i mirno izražavanje protivnih ideja”, ocjenjuje Zeković za CdM.

Prema njegovim riječima iako je bilo poznato, jer je to i javno najavljeno, da će se u Vojnom stanu, sada Sportskom centru, održati okupljanje pristalica Pokreta ES a ispred i okupljanje njihovih protivnika, Uprava policije je na Cetinju ostala nepripremljena.

“Na Cetinju, za razliku od Nikšića, ne samo da policijskih službenika nije bilo u dovoljnom broju, već policija nije preduzela ni minimalne mjere i radnje koje bi omogućile da pristalice Pokreta ES i predsjednički kandidat Milatović bezbjedno i bez narušavanja dostojanstva i integriteta pristupe lokaciji na kojoj se planiralo javno okupljanje. Sve ukazuje na to da je Uprava policije namjerno, svjesno, projektovala i sprovela incident”, ocjenjuje Zeković za CdM.

On tvrdi da je očigledno da Uprava policije nije adekvatno procijenila moguće rizike, nije pristupila adekvatnim i blagovremenim preventivnim i pripremnim aktivnostima, nije osigurala i obezbijedila alternativni pristup mjestu javnog okupljanja, koji je mogao biti i uz samu zgradu sportskog centra.

“Takođe, prostor je trebala osloboditi od parkiranih vozila kako bi efikasnije manervisala i primjenjivala ovlašćenja. Posebno je nedopustivo što je dozvolila direktan kontakt učesnika suprostavljenih javnih okupljanja”, kategoričan je Zeković u analizi policijskog postupanja.

Zeković smatra da određene strukture u Upravi policije imaju za cilj da s jedne strane nastave sa pokušajima društvene, političke, međunarodne i moralne kompromitacije Cetinja, sa negativnom generalizacijom njenih građana, a sa druge strane da nepotrebno izlože ponižavanju jednog ozbiljnog političkog kandidata kakav je Milatović a sve podmetnu i optuže opoziciju.

“Ovo potvrđuje da je rukovodstvo Uprave policije korumpirano i da djeluje isključivo u interesu aktulenih vlasti. Milatović, Pokret ES, Cetinje i njegovi građani, kompletna opozicija aktuelnoj Vladi, pomirenje i društvena kohezija, sve to je nebitno, sve je to kolateralna šteta u težnji Vlade da preko policije nastavi zarobljivanje države kako bi zadržala moć i podsticala podjele u društvu koje će ona kasnije kao da riješi”, ističe Zeković.

On podsjeća na svoje ranije ocjene, koje su dokazali i zvanični organi, da je Uprava policije u odnosu na 5. septembar 2021. godine nesrazmjerno i nepotrebno primjenjivala ovlašćenja, koristila je intezivne restriktivne metode i nije se suzdržavala od prekoračenja ovlašćenja kako bi onemogućila učesnicima demonstracija da koriste slobodu govora i slobodu okupljanja.

Dodatno, te demonstracije, kaže Zeković, i dalje naziva protivzakonitim i ilegalnim iako to nije u skladu sa međunarodnim standardima ljudskih prava a više stotina učesnika i dalje pokušava da podvrgne različitim sankcijama i progonu.

“Za pitanja kršenja ljudskih prava je vezano hiljade i hiljade građana i zato ih važno institucionalno zatvoriti. To znaju i međunarodni partneri Crne Gore jer ni u Parizu utvrđene policijske zloupotrebe ne ostaju nekažnjene”, naglašava Zeković.

On primjećuje da odgovornost za ovo stanje, pa na određeni način i za incident na Cetinju, snosi i sama opozicija na čelu sa DPS jer su bezuslovno podržali Vladu Dritana Abazovića i ničim ga nijesu uslovili da otkloni povrede ljudskih prava na Cetinju.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here