Definisane preporuke iz ovogodišnjeg Izvještaja Stejt departmenta o trgovini ljudima, a koje Vlada Crne Gore u dobroj mjeri već sprovodi, zasigurno poslužiti kao dobar podstrek za dalji nastavak aktivnosti u pravcu implementacije planiranih mjera i aktivnosti sadržanih u Strategiji za borbu protiv trgovine ljudima i pratećem Akcionom planu, kao i za unapređenje cjelokupnog sistema borbe protiv trgovine ljudima u Crnoj Gori, kazao je ministar rada i socijalnog starnja Admir Adrović u toku današnjeg susreta sa otpravnikom poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država Krisom Karberom.

Na sastanku je, saopšteno je iz resora, predstavljen Izvještaj Stejt departmenta o trgovini ljudima za 2023. godinu.

Kris Karber, otpravnik poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, predstavio je ovogodišnji Izvještaj o trgovini ljudima u svijetu, koji je pripremila Kancelarija Stejt departmenta za monitoring napora u borbi protiv trgovine ljudima u svijetu.

“Vlada Crne Gore, iako još uvijek u potpunosti ne ispunjava minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima, ulaže značajne napore u borbi protiv trgovine ljudima”, kazao je Karber.

Izvještajem smo na objektivan način prepoznali ključne probleme i napore koje vaša država preduzima u borbi protiv trgovine ljudima. Crna Gora je ove godine svrstana u grupu zemalja pod nadzorom, nivo 2, koje ne ispunjavaju u potpunosti minimalne standarde ali ulažu značajne napore u sprječavanju i eliminisanju ovog izazova savremenog doba, kazao je Karber.

Ministar Adrović je kazao da će definisane preporuke iz ovogodišnjeg Izvještaja Stejt departmenta o trgovini ljudima, a koje Vlada Crne Gore u dobroj mjeri već sprovodi, zasigurno poslužiti kao dobar podstrek za dalji nastavak aktivnosti u pravcu implementacije planiranih mjera i aktivnosti sadržanih u Strategiji za borbu protiv trgovine ljudima i pratećem Akcionom planu, kao i za unapređenje cjelokupnog sistema borbe protiv trgovine ljudima u Crnoj Gori.

“Svjesni ozbiljnosti koju ovaj problem nosi sa sobom, ističem i duboko vjerujem da ćemo udruženim snagama raditi na njegovoj prevenciji kroz poboljšano praćenje i izvještavanje o trgovini ljudima, povećan pristup pravdi, edukaciji stručnog kadra u organima i ustanovama o ovom problemu, povećanju kapaciteta javnih ustanova u svrhu adekvatne zaštićenosti ovih lica”, istakao je ministar.

Ministar je posebno ukazao na značaj osnivanja specijalizovanog skloništa za djecu žrtve trgovine ljudima.

“Vlada Crne Gore u decembru prošle godine usvojila je Odluku o transformaciji JU Centra za djecu i mlade „Ljubović“, u okviru kojeg će biti otvoren servis – prihvatilište za djecu žrtve trgovine ljudima. U toku je adaptacija prostora predviđenog za sklonište i kroz par mjeseci možemo očekivati da će isto biti operativno”, kazao je Adrović.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here