Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas sa vama, na Kongresu Liberalne partije, među onima za koje bez zadrške mogu reći da su istrajni borci i za demokratiju i za građanske vrijednosti i za evropsku Crnu Goru. Raduje me što sam danas sa prijateljima, onima koji su sa Demokratskom partijom socijalista uvijek imali jasan odnos i posvećeno partnerstvo, a koji su i nakon svih dosadašnjih savezništava očuvali svoju prepoznatljivost i posebnost, rekao je Aleksandar Bogdanović, generalni sekretar DPS Crne Gore na danas održanom Kongresu Liberalne partije.

On je kazao da je Liberalna partija danas, nakon toliko godina, najdosljedniji saveznik DPS-a, jer, kako je ocijenio, o tome jasno govore koalicije iz prethodnih izbornih ciklusa, tokom kojih su zajedno nastupali.

“Nije u našoj borbi za građansku i evropsku Crnu Goru bilo velikih i malih, više ili manje važnih. Jer, u njoj je doprinos svakog iskrenog partnera bio jednako bitan, a liberali su na tom putu istrajavali još od početka devededetih godina. Prije 19 godina, pritom, članovi Liberalne partije ušli su u novo, neizvjesno, ali još jedno poglavlje koje će – kako se ispostavilo – biti časno i značajno, a na kojem će ostati lojalni ideji i načelima”, saopštio je Bogdanović.

Poručio je da Liberalna partija predvođena najprije Miodragom Živkovićem, pa Andrijom Popovićem, bila iskreni partner koji se beskompromisno zalagao za sve što su utvrdili kao ciljeve kada je 2006. obnovljena nezavisnost Crne Gore.

“I onda kada su birali drugačije izborne nastupe, kada nijesu bili dio naše koalicije – jednako smo uvažavali njihovo djelovanje, računajući da je Liberalna partija neupitna kada je u pitanju i afirmacija građanskih vrijednosti, i put ka NATO-u i ka Evropskoj uniji. Iz tog razloga, danas naročito želim da zahvalim uvaženom prijatelju Andriji Popoviću na dosadašnjem vođenju Liberalne partije, tokom kojeg smo očvrsnuli saradnju, koja je bila za primjer. Siguran sam da ćemo još sarađivati, jer znam u kojoj je mjeri Andrija posvećen političkim idealima i da može još mnogo da pruži – i svojoj stranci i crnogorskoj politici”, istakao je Bogdanović.

Generalni sekretar DPS je ukazao da je došlo novo političko doba, u kojem su ideje koje nas povezuju opet na iskušenju.

“Građanska i evropska Crna Gora dobila je alternativu – nedostojnu i retrogradnu, onu kakva nas je i skrenula sa puta ka članstvu u Evropskoj uniji, a koja razara i sistem i društvo. Zato je u ovoj novoj demokratskoj borbi svaki pojedinac jednako važan, a svaka partnerska stranka ravnopravna. Vama ne moram govoriti kolika se istrajnost, i posvećenost ciljevima koji nas povezuju, očekuje u ovom trenutku. Iz tog razloga, naročito mi je drago što je kandidat za novog predsjednika Liberalne partije čovjek kakav je Vatroslav Belan. Nakon prethodne izborne kampanje, kada sam ga dobro upoznao, danas sa sigurnošću mogu reći da je riječ o izuzetnom, časnom i posvećenom čovjeku, o nekome kome i treba da pripada mjesto u budućnosti crnogorske politike”, rekao je on.

Bogdanović je iskazao svoje uvjerenje da će Belan djelovati i u pogledu jačanja baze članstva i daljeg širenja ideje, ali i da će Liberalna partija sa njim nastaviti da bude čvrst oslonac svim subjektima, ne samo iz koalicije “Zajedno”, već i iz šireg političkog spektra u kojem su svi naši tradicionalni partneri.

“To, uostalom, i čitava javnost očekuje od nekoga ko treba da naslijedi Andriju Popovića, koji je dao čitavog sebe ovoj stranci. U to ime, a uz želju da Kongres Liberalne partije protekne uspješno, srdačno vas pozdravljam i zahvaljujem na pažnji”, zaključio je Bogdanović.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here