U podgoričkom Osnovnom sudu danas će biti donijeta presuda “kraljt kriptovaluta” Hyeong Do Kvonu i njegovom poslovnom partneru Hon Čang Jonu, zbog falsifikovanja putnih isprava. Optuženi su za falsifikovanje pasoša kojim su namjeravali da napuste Crnu Goru 23. marta privatnim letom za Dubai.

Tada su uhapšeni na podgoričkom aerodromu, jer su koristili lažni pasoš Kostarike, a prilikom pretresa, kod Do Kvona pronađene su i lažne putne isprave Koreje i Belgije.

Za Do Kvonom je ranije raspisana Interpolova potjernica zbog optužbi za međunarodnu prevaru vrijednu 40 milijardi dolara preko kriptovaluta. Prošle godine Do Kvonove kriptovalute Tera i Luna su doživjele kolaps.

Zbog pokretanja istrage i optužbi da je prevario povjerioce, njegovo izručenje traže Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države (SAD).

U međuvremenu je Viši sud u Podgorici odredio šestomjesečni ekstradicioni pritvor za Do Kvona i Čang Jona. Crnogorski sud bi trebalo u tom roku da odluči o njihovom izručenju Južnoj Koreji.

Bezbjednosne institucije u Crnoj Gori ne znaju na koji način je Do Kvon sa saputnikom, ušao u Crnu Goru, javila je Slobodna Evropa.

Prilikom iznošenja odbrane Do Kvon je saopštio sudu način sticanja pasoša Kostarike, s kojima su htjeli da napuste Crnu Goru.

Kako je saopštio branilac Do Kvona, podgorički advokat Goran Rodić pasoše su dobili preko agencije u Singapuru.

Xsm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here