Gradonačelnik Struge Ramiz Merko iz političke stranke DUI našao se na “crnoj listi” SAD zbog korupcije i miješanja u pravosudne procese, saopštio je danas Stejt department.

U decembru prošle godine, tim američkih istražitelja posjetio je Sjevernu Makedoniju kako bi istražio moguće slučajeve korupcije u koje su umiješani visoki makedonski zvaničnici, prenio je Radio slobodna Evropa (RSE).

Američka ambasadorka u Skoplju Andžela Ageler najavila je prije nekoliko mjeseci crnu listu SAD na kojoj će se nalaziti imena zvaničnika umiješanih u korupciju.

Gradonačelnik Struge Merko prvi je na toj listi kome je zabranjen ulazak u SAD, zbog umiješanosti u veliku korupciju.

U saopštenju Stejt departmenta se navodi da je Merko pronevjerio sredstva i miješao se u sudske i druge javne procese, narušavajući vjeru javnosti u demokratske institucije i zvaničnike Sjeverne Makedonije.

Dodaje se da taj potez šalje poruku da SAD stoje uz Sjevernu Makedoniju u jačanju stabilnosti jačanjem demokratskih institucija i rješavanjem nedostataka u vladavini prava.

Sankcije se odnose i na Merkovu suprugu i njihovo troje odrasle djece.

Američka ambasadorka u Skoplju napisala je na Tviteru da građani Sjeverne Makedonije zaslužuju zvaničnike sa integritetom i sistemom koji će pokazati odgovornost.

Beta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here