Nove tenzije između Srbije i Kosova nakon hapšenja trojice pripadnika kosovske policije. Analitičari strahuju da situacija izmiče kontroli, piše DOjče vele (DW).

Pripadnici specijalnih jedinica MUP-a Srbije uhapsili su trojicu kosovskih policajaca. Tvrde da se to dogodilo nakon što su locirani unutar teritorije Srbije. Radiotelevizija Srbije objavila je i snimak hapšenja koji je dostavio MUP.

Vijest su prenijeli i svi beogradski mediji, uz fotografije na kojima se vide trojica pripadnika Kosovske policije s povezima na glavama dok vezani leže, a pored njih su automatske puške, oprema za radio-vezu i navigaciju, kao i druga policijska oprema.

Odmah nakon toga, na vanrednoj konferenciji za novinare, šef kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, Petar Petković, trojicu uhapšenih nazvao je „terorističkom bandom“. Veoma brzo je uslijedila i reakcija Vlade Kosova. Premijer Aljbin Kurti izjavio je da je srpska policija ušla na teritoriju Kosova i kidnapovala trojicu policajaca na zadatku.

„Ulazak srpskih snaga na teritoriju Kosova predstavlja agresiju i ima za cilj destabilizaciju“, izjavio je Kurti.

Međusobne optužbe

Petković međutim insistira na tome da su policajci privedeni na teritoriji opštine Raška u Srbiji, koja se graniči s Kosovom.

„Apsolutno smo spremni da ponudimo sve dokaze i pozivamo da se otvori, ako je potrebno i međunarodna istraga – da Amerikanci i Britanci dostave satelitske snimke, da se jasno vidi ono što govorimo, a to je da srpska policija ni milimetar nije prešla preko administrativne linije“, poručio je Petković.

Dan prije hapšenja trojice policajaca, Kosovska policija privela je na sjeveru Kosova Miluna Milenkovića poznatog kao Lune. Njega optužuju da je bio organizator napada na pripadnike Kfora tokom protesta u Zvečanu krajem maja, kada je povrijeđeno više od 30 pripadnika te međunarodne vojne misije pod komandom NATO. Na sam dan protesta, Kosovska policija privela je i dvojicu Srba. Vlast u Beogradu, kao i predstavnici Srba na sjeveru, traže da se oni oslobode.

Petar Petković kaže da je Kosovska policija Milenkovića tukla toliko da je morala da ga krije kako mu se ne bi vidjele povrede. To se neće desiti s kosovskim policajcima koji su uhapšeni, naglašava Petković.

„Oni neće biti ni mučeni, ni tučeni, ni prebijani. Naša policija radi sve po zakonu“, rekao je Petković, ujedno optuživši premijera Kurtija: „Ideja njegove politike je etnički čisto Kosovo i protjerivanje Srba sa prostora Kosova i Metohije.“

Odgovor Prištine: zabrana uvoza iz Srbije na Kosovo

Povodom hapšenja trojice kosovskih policajaca oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. U intervjuu za RTS izjavio je da su policajci uhapšeni 1,8 kilometra unutar teritorije koju kontrolišu srpske snage.

„Nalazimo na raskrsnici, hoćemo li i dalje imati mir ili ne. Ne zahvaljujući našoj namjeri da mir nemamo, već zahvaljujući tome da postoji jedan čovjek na Balkanu koji želi da izazove rat i sukobe po svaku cijenu – riječ je o Aljbinu Kurtiju“, rekao je Vučić.

S druge strane, kosovski premijer kaže da je sve to plan Beograda i osveta zbog hapšenja Miluna Milenkovića u Mitrovici. „Policajci su kidnapovani 300 metara unutar teritorije Kosova u pograničnom području sjever“, naglasio je Kurti.

Odmah nakon toga, Vlada Kosova je, kako su prenijeli mediji, donijela je odluku da zabrani uvoz robe iz Srbije na Kosovo.

„Vučić se takmiči sa Kurtijem“

Reakcije na Kosovu stigle su sa svih strana. Predsjednica Vjosa Osmani – koja je inače u srijedu, na dan hapšenja kosovskih policajaca, boravila u zvaničnoj posjeti Berlinu – optužila je Srbiju da želi da destabilizuje region i da zaštiti kriminalce.

S druge strane, opozicija kritikuje Vladu, pa tako predsjednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumir Abdidžiku traži od premijera Kurtija da preuzme odgovornost za hapšenje trojice policajaca.

„Njihovo oslobađanje zavisi od naših međunarodnih partnera, a populista smatra da je saradnja s njima slabost. Zato tražimo institucionalnu odgovornost od premijera“, poručio je predsjednik DSK. Premijera Kutija kritikovale su i ostale opozicione stranke.

Prištinski analitičar Halil Matoši u izjavi za DW ocenjuje da su ovakvi događaji ciljani i da imaju političku pozadinu. „Kurti i njegovi saradnici su dozvolili ponižavanje kosovskih policajaca“, smatra Matoši.

„Kosovski policajci su uzeti kao taoci po nalogu Vučića – koji se takmiči s Kurtijem ko će od njih da napravi veće ludilo. Ove zasjede i ovo zveckanje oružjem, sve se to radi kako bi se strane pozicionirale i da se pokaže ko je jači na pregovaračkom stolu, prije implementacije Ohridskog sporazuma“, smatra analitičar iz Prištine.

Šta čekaju Kfor i EU?

Matoši kritikuje Kurtijevu vladu i tvrdi da se Kosovo, zbog njenih poslednjih poteza i pogrešne politike, suočava s velikim posljedicama.

„Ako SAD i Evropska unija brzo ne preduzmu snažne mjere kako bi se implementirao (Ohridski) sporazum, koji je obaveza, ja sumnjam da Kurti ima nekakav ’Plan B’ ili neku izlaznu strategiju iz ove situacije“, ocenjuje Matoši.

Miodrag Milićević, direktor nevladine organizacije AKTIV iz Severne Mitrovice, kaže pak da strahuje kako će se sve ovo odraziti na sjever Kosova i smatra da će cijenu platiti građani koji tamo žive. „Ova situacija može da ostavi duboke posljedice na ionako narušene odnose Srba i Albanaca“, kaže Milićević za DW.

On kritikuje i jednu i drugu stranu, i ukazuje da je dijalog jedini put: „Čudi me i pitanje je kako reaguje međunarodna zajednica. I koliko brzo. Do sada je reakcija previše inertna i spora, a to je pitanje i za Kfor i za EU, odnosno Euleks. Kako je moguće da nema snažnih reakcija iz Brisela? Nema ni Miroslava Lajčaka, kao predstavnika EU za pregovore. Ne oglašavaju se danima, a ovo je sve moralo da se riješi u procesu dijaloga“, kaže Milićević.

Izbore da organizuje OEBS

„Ovo djeluje kao uvod u konflikt i imaćemo sreće ako preživimo bez direktnog sukobljavanja između zajednica, to jest Srba i Albanaca“, upozorava direktor nevladine organizacije AKTIV.

„Kurti ne shvata da je dijalog jedini put. Srbi na sjeveru su umorni. Negativno su reagovali i prema Srpskoj listi. Ljudi očekuju da se pojavi neko ko će brinuti o njima i o realnim problemima. Nacionalizam je sve više u porastu i to može da ostavi velike posljedice“, kaže Milićević za DW.

On naglašava da u ovom trenutku nikako ne smije da se smanji broj pripadnika Kfora.

„Prvo mora da se povuče policija sa sjevera, da se nastavi dijalog o uslovima izbora koje ovoga puta mora da organizuje OEBS. I veoma je važno da se situacija ne vrati na nivo direktnih sukoba između zajednica“, zaključuje Milićević. „Ova priča mora da se vrati na politički teren. Pod hitno.“

Dojče vele

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here