Zapljene kokaina ostvarene u nekim lukama Crne Gore, Albanije i Hrvatske ukazuju na to da trgovci drogom pokušavaju ući u Evropu iz Južne Amerike kroz nove rute koje uključuju luke jugoistočne Evrope, o čemu, između ostalog, svjedoči zapljena 1.500 kilograma kokaina kod Podgorice u avgustu 2021. godine, navodi se u izvještaju italijanskog Centralnog direktorata za borbu protiv droge (DSCA).

U izvještaju ove italijanske policijske agencije, objavljenom u petak na sajtu te institucije, kao važne izdvojene su aktivnosti crnogorskih, srpskih, albanskih i nigerijskih kriminalnih grupa u Italiji.

Italijanska agencija DSCA navela je posebno u kontekstu međunarodne policijske saradnje slučaj iz aprila prošle godine, kada je na Zelenortskim ostrvima zaplijenjeno 5,6 tona kokaina iz Brazila a tom prilikom su uhapšena dvojica Crnogoraca i pet brazilskih mornara.

“U regionu Zapadnog Balkana, velike pošiljke kokaina stižu iz Južne Amerike, morskim putem, direktno u luke tog područja (Drač/Albanija, Bar/Crna Gora) ili ponekad i u druge evropske luke, o čemu svjedoče značajne zapljene. Njima uglavnom upravljaju albanske, srpske, crnogorske i bugarske kriminalne organizacije koje karakteriše visok kriminalni profil, sa konsolidovanim direktnim vezama sa južnoameričkim trgovcima drogom”, piše u italijanskom izvještaju.

Zapljene kokaina ostvarene u nekim lukama Albanije, Hrvatske i Crne Gore ukazuju da šverceri pokušavaju ući u Evropu kroz nove rute koje uključuju luke jugoistočne Evrope, dodaje se u dokumentu.

U luci Ploče (Hrvatska) nađen je kokain u regularnoj pošiljci banana iz Južne Amerike, piše u tom izvještaju a u luci Drač (Albanija) u junu 2021. godine zaplijenjeno je više od 300 kokaina.

“Droga je bila namijenjena za dalje krijumčarenje u susjedne zemlje. U avgustu 2021. godine 1.500 kilograma kokaina nađeno je kod Podgorice u Crnoj Gori, vjerovatno je stigao u Luku Bar”, navodi se u izvještaju italijanskog Centralnog direktorata za borbu protiv droge (DSCA).

Posebno aktivne strane kriminalne organizacije, koje i dalje djeluju u sektoru trgovine drogom na italijanskoj teritoriji i u cijelom području evropskog kontinenta, kako se navodi, su nigerijske organizacije, te albanske, koje su sa strukturalnog stanovišta često organizovane u male grupe koje imaju i porodičnu matricu.

“Balkanske kriminalne organizacije, posebno srpsko-crnogorske grupe, koje su poprimile posebnu ozbiljnost, akumulirali su značajna finansijska sredstva i čvrsto su organizovane, sa registrovanim vezama sa južnoameričkim dobavljačima”, navodi se u izvještaju.

Neke od novonastalih kriminalnih mreža, posebno albanske i srpsko-hrvatske (obično i građani Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije), bile su aktivne u sektoru distribucije kokaina širom Evrope, uspijevajući da dopreme velike količine ove supstance, navedeno je.

“Ova diverzifikacija dovela je i do veće konkurencije a i do sve češćih slučajeva saradnje između različitih grupa uključenih u trgovinu kokainom, s posljedičnim povećanjem efikasnosti lanca snabdijevanja”, navedeno je u izvještaju DSCA.

Izvještaj italijanske agencije na 150 strana sadrži veoma detaljan prikaz policijskih aktivnosti na suzbijanju krijumčarenja kokaina i drugih droga.

Podsjetimo, da su kriminalci iz Crne Gore učestvovali u međunarodnom švercu više od 30 tona kokaina, koji su zaplijenile policije širom svijeta od 2017. do 2021. piše u izvještaju objavljenom u martu na sajtu Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal za 2023.

“Držvljani Crne Gore su se već neko vrijeme često pojavljivali u otkrivenim slučajevima trgovine kokainom, posebno kao pomorci”, pisalo je u tom izvještaju, uz ocjenu da na povezanost crnogorskih kriminalaca sa grupama koje su “glavni igrači u švercu kokaina” utiče to što razumiju isti jezik.

Navedeno je i da su crnogorske vlasti identifikovale “Škaljarski i Kavački klan” kao moćne i organizovane kriminalne grupe visokog rizika u zemlji.

Crnogorska Luka Bar označena je kao tranzitna tačka za balkanske kriminalne grupe u švercu droge iz Južne Amerike. Precizirano je da se kokain najčešće skriva u pošiljkama banana iz Ekvadora.

Portal RTCG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here