U Crnoj Gori se 11. juna održavaju parlamentarni izbori, zbog čega su posljednjih dana pojedini Vladini zvaničnici u toku radnog vremena učestalo prisutni na partijskim promocijama.

Iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) su za Radio Slobodna Evropa istakli da Zakon o finansiranju izbornih kampanja “poslanicima dozvoljava angažovanje u kampanji tokom radnog vremena, ali da takav angažman zabranjuje svim ostalim javnim funkcionerima”.

A među onima koji u tom dijelu najčešće ne poštuju Zakon u ovoj kampanji su premijer Dritan Abazović i ministri iz njegove Vlade.

Iz ASK su kazali da će ispitati ovakav angažman funkcionera. Kazne za kršenje Zakona se kreću od 500 do 2.000 eura.

Stručnjak za borbu protiv korupcije Drago Kos kazao je za RSE da državni resursi, među kojima su i službeni automobili i radno vrijeme, ne smiju da se koriste u svrhe izbornih kampanja.

“Jer te kampanje ne predstavljaju dio njihove radne obaveze kao funkcionera, nego njihovu političku, odnosno privatnu aktivnost za koje resursi države ne smiju da se koriste”.

Ukoliko se ispostavi da su kršili Zakon, po Kosu bi moralo da reaguje i državno tužilaštvo po osnovu sumnje za zloupotrebu službenog položaja.

Kos je bio član Grupe zemalja Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO), a sada je predsjednik Radne grupe protiv podmićivanja u međunarodnim poslovnim transakcijama pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Izborne promocije u pauzama između službenih obaveza

Na nalozima partije premijera Dritana Abazovića na društvenim mrežama može se vidjeti da je sa nosiocem koalicione izborne liste Aleksom Bečićem imao izborne promocije uglavnom van Podgorice u toku radnog vremena.

Za razliku od premijera, Bečić je poslanik, što znači da po Zakonu ima pravo da u toku radnog vremena vodi kampanju.

U ponedjeljak 29. maja imali su promociju u Baru u 12.30 sati, dok su dan kasnije obišli sedam gradova na sjeveru zemlje, od Rožaja u 10.30 do Bijelog Polja nešto poslije 20 sati.

U četvrtak 1. juna su nešto poslije podne imali promociju u Podgorici, a dva sata kasnije u Budvi, koja je udaljena oko 60 kilometara.

U utorak 6. juna su imali obilazak drugog dijela sjevera Crne Gore, koji je počeo promocijom u Plužinama u 13.30, a završio skupom u Pljevljima u 19 sati.

Na društvenim mrežama se može vidjeti da premijer i između službenih obaveza održava koalicione promocije, poput posjete Danilovgradu 7. juna.

Na pojedinim promocijama u radno vrijeme prisutni su i članovi Vlade iz njegove partije, poput Filipa Adžića, koji je ujedno ministar unutrašnjih poslova i odbrane, i Ane Novaković Đurović, takođe ministarke dva resora – ekologije i evropskih poslova.

Iz kabineta premijera nisu odgovorili na pitanja RSE zbog čega vode kampanju u toku radnog vremena, zbog čega se ne pridržavaju Zakona i da li smatraju da je dobra poruka građanima da čelnici ministarstava nisu na poslu u toku radnih sati.

Istu praksu primjenjuje i vicepremijer i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, nosilac izborne liste Bošnjačke stranke.

On je u petak 2. juna u 15 sati imao promotivni skup u Plavu, koji je od Podgorice udaljen oko 100 kilometara.

Na fotografijama se može vidjeti da su mu se na promociji pridružili državni sekretari ministarstava kapitalnih investicija i rada i socijalnog staranja Admir Šahmanović i Edina Dešić.

Ni Ibrahimović nije odgovorio zašto kampanju ne vodi nakon radnog vremena, zašto se ne pridržava Zakona i da li smatra da je odgovorno da državni sekretari umjesto na poslu budu na izbornim skupovima.

Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu kazala je za RSE da se iza ovakvog ponašanja Vladinih zvaničnika šalje “poruka da je partija na mjestu broj jedan, a da su druge stvari, uključujući i radne obaveze, negdje na dnu prioriteta”.

“Ne možete voditi kampanju i održavati promocije u vrijeme koje se targetira kao radno. Vi ste tada dužni da obavljate posao za koje vas plaćaju poreski obveznici. Ali, kao što vidimo, to se maksimalno zloupotrebljava, što je krajnje neprihvatljiv odnos”, kaže Mrdović.

Ona ocjenjuje i da od Vlade koja je 10 mjeseci u tehničkom mandatu ne treba očekivati da će poštovati zakonska ograničenja u izbornoj kampanji.

“Oni pokušavaju na sve načine da postignu koliku-toliku korist za svoje partije pa i korišćenjem resursa u izborne svrhe. Situaciju im dijelom olakšava izostanak reakcija nadležnih institucija prije svega ASK. A zloupotrebama bi trebalo da se pozabavi i tužilaštvo “.

Službeno i partijski u Pljevljima

Novaković Đurović je prošle sedmice u društvu direktora Elektroprivrede Crne Gore Nikole Rovčanina službeno obišla gradilište ekološke rekonstrukcije Termoelektrane Pljevlja i buduće male hidroelektrane Otilovići.

Isti dan su njih dvoje, kao članovi iste koalicije, iskoristili da vode izbornu kampanju u Pljevljima.

Iz putnih naloga Ministarstva ekologije vidi se da je, naprimjer, jedno njihovo vozilo tog dana bilo u Pljevljima, a da je korišteno od 07 ujutro do 21 sat.

Ministarka nije odgovorila na pitanja da li smatra da je u redu da ministarsku posjetu Pljevljima koristi i u izborne svrhe, imajući u vidu i korištenje državnih resursa.

Mrdović ocjenjuje da je riječ o primjeru zloupotrebe državnih sredstava u predizborne svrhe.

“Pljevlja su poprilično udaljena od Podgorice. Ne možete se u radno vrijeme susretati, a odmah nakon toga ići i dijeliti pamflete. Vi ste do Pljevlja iskoristili državni resurs, najmanje u vidu automobila, odnosno goriva koje je potrošeno da bi se došlo do tog grada, a onda ste iskoristili dodatno vrijeme da promovišete svoju partiju”.

Posljednji parlamentarni izbori održani su avgusta 2020. godine, na kojima je poslije tri decenije smijenjena vlast Demokratse partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Vlast je preuzeo proruski Demokratski front, Demokrate i Građanski pokret URA.

Dok su bili opozicija do 2020. godine, ove partije su optuživale DPS da koristi zloupotrebu državnih resursa i partijsko zapošljavanje za dobijanje izbora.

Civilni sektor optužuje partije aktuelne parlamentarne većine da koriste iste mehanizme.

RSE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here