Vođa kriminalne grupe Veljko Belivuk koja se tereti za sedam ubistava, tokom prethodnih nekoliko dana suđenja pred Specijalnim sudom u Beogradu iznio je niz optužbi na račun okrivljenih-saradnika u postupku, ali i otkrio da tužilaštvo priprema novog, četvrtog, koji je spreman da svjedoči protiv klana. Prema nezvaničnim saznanjima Nove, tri osobe se pominju kao potencijalni saradnici tužilaštva – Vlade Draganić, Nebojša Janković, ali i pripadnik grupe “Vračarci”.

Prvooptuženi Veljko Belivuk juče je nastavio da iznosi primjedbe na svjedočenja trojice okrivljenih-saradnika u postupku Srđana Lalića, Bojana Hrvatina i Nikole Spasojevića, tvrdeći da lažu. Tokom svog izlaganja, Belivuk je rekao da saradnici tužilaštva lažu i da su instruisani od strane tužilaštva, ali je i rekao da ima saznanja da će se u postupku pojaviti novi okrivljeni-saradnik.

„Izvodite jednog po jednog okrivljenog i gledate ko će vam biti četvrti svjedok i ispričati sve ono što ova trojica nisu. Poslije dvije godine ćete dobiti još jednu famoznu svesku sa zločinima koje smo navodno napravili, pouzdano znam da ga iz pritvora izvode pod izgovorom da ide kod doktora i psihijatra. Onda će tužilaštvo ovu trojicu pustiti niz vodu, a on će postati ključni svjedok, samo što on neće da bude osuđen kao Lalić na 18 godina, to mu je mnogo, hoće manje, a biće okrivljen za mnogo više krivičnih djela nego Lalić. Vidjećete, sudija, da će biti tako“, kazao je Belivuk.

Ubrzo nakon toga počele su i spekulacije ko bi mogao da bude četvrdi saradnik Tužilaštva za organizovani kriminal.

O mogućem četvrtog ključnom adutu tužilaštva bilo je riječi još septembra prošle godine. Tada se spekulisalo da se okrivljeni Vlade Draganić nudi za saradnika.

Navodno, on je tada poslao signal tužilaštvu da je spreman da otkrije nove zločine u zamjenu za blažu kaznu. Ime Vlade Draganića našlo se i u martu na spisima prikazanim u sudnici kada je Marko Miljković zatražio uvid u foto-dokumentaciju. Uz set fotografija jasno se vidjela i informacija da je sa policijom tog 18. jula 2021. godine bio prisutan upravo i optuženi Draganić što je izazvalo muk u sudnici. Sudija Vinka Beraha Nikićević zbunjeno je prekinula neprijatnu tišinu pročitavši da je Draganić vodio policiju na mjesto gdje su prosipani ostaci ubijenih muškaraca, za šta se tereti klan.

Za reč se odmah javio Miljković kome je ova informacija bila sumnjiva, te je od suda zatražio da se ispita gdje je tog 18. jula, kada su nastale pomenute fotografije, bio Draganić.

Upravo ta informacije je izazvala sumnju i potkrijepila spekulacije da Draganić planira da izda nekadašnje saradnike.

Sem Draganića, u kontekstu saradnika tužilaštva sve češće se proteklih mjeseci pominjao i Nebojša Jankovića.

Njegovo svjedočenje pred sudom bilo je poprilično sigurno, te je informacija da bi on mogao biti saradnika sve iznenadila.

Janković nije ranije osuđivan. Riječ je o bivšem policajcu i pripadnik 63. jedinice Padobranskih brigada, koji je Veljku Belivuku zvanom Velja Nevolja donio snajper, a potom ga u šumi i obučavao kako da puca iz njega.

Dovodi se u vezu i sa ubistvima Damira Hodžića i Adisa Spahića, kao i kidnapovanjem Mila Radulovića Kapetana, u Crnoj Gori. Janković je na Skaj aplikaciji bio upisan kao Hell.

Do marta 2019. godine bio je zaposlen u Centralnom zatvoru, a na saslušanju pred tužiocem rekao je da se izdržava od ušteđevine.

Interesantno je i da se kao saradnik tužilaštva pominje i osoba koja uopšte nije pripadnik ove kriminalne grupe. Riječ je o neimenovanom pripadniku grupe „Vračarci“, koji navodno posjeduje saznanja o djelovanju klana Belivuk-Miljković.

Inače, grupa „Vračarci“ je uhapšena krajem prošle godine, čiji se članovi terete za nekoliko ubistavama, iznude, reketiranje. Kao i klan Belivuk, sarađivali su sa kavačkim klanom, takoreći, bili su njegova ispostava.

Ipak, interesantno i da su na relaciji „Vračaraca“ i pripadnika klana Belivuk postojali šumovi, te da nisu uskoro sarađivali.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here