Košarkaški savez Crne Gore KSCG platio je 15.800 eura čarter let na liniji Podgorica – Berlin, kojim su 9. septembra prošle godine letjeli aktuelni predsjednik KSCG Nikola Peković, njegovi supruga i sin, predsjednik Crnogorskog Olimpijskog komiteta COK Duško Simonović i njegov sin, jedan pratilac iz Pekovićevog obezbjeđenja, kao i bivši rukometaš Vesko Mujović, objavio je M portal. To pokazuju, kako navodi taj portal računi koje je KSCG plaćao, a koji su dostavljeni i CdM-u.

Riječ je o zakupu malog aviona “Cesna Citation Bravo”, koji može da primi do devet putnika i dva člana posade, a uzet je u zakup od tivatske kompanije Montenegro charter limited DOO.

Ovo nije jedini let koji je tokom prošle godine plaćao KSCG istom sastavu putnika.

Košarkaški savez Njemačke je 10. novembra 2002. KSCG-u fakturisao 5.313,04 eura za dodatnih sedam mjesta na letu od Tbilisija do Berlina u okviru Eurobasket turneje, naveo je dalje M portal.

Riječ je o čarter letu koji su koristile četiri košarkaške reprezentacije među kojima i crnogorska, svakoj je pripalo po 25 mjesta u avionu, a Pekovići, Simonovići, Mujović i obezbjeđenje su bili dodatnih sedam putnika na teret crnogorske „kvote“, pa su Njemci KSCG-u 10. novembra 2022. godine poslali fakturu sa napomenom da iznos od 5.313,04 eura bude uplaćen do 24. novembra prošle godine.

Među računima Košarkaškog saveza su i dva računa za privatno liječenje Nikole Pekovića u Njemačkoj. Dr Sebastian Torka je 13. decembra 2022. Pekoviću izdao račun na iznos od 153,41 eura, a 2. maja ove godine još jedan račun za 461,94 eura.

Oba računa Peković je proslijedio KSCG-u na plaćanje, mada je riječ o njegovim privatnim pregledima i terapijama, na koje nije obavezan ni kao predsjednik KSCG ni kao bivši aktivni igrač, piše M portal.

“Nadležni organi najvećeg ranga (Skupština KSCG koja je održana 15.05.2023.) usvojila je finansijski izvještaj o korišćenju materijalnih sredstava potrebnih za realizaciju poslovanja iz domena naših ingerencija. Takođe, informišemo vas da je Skupština KSCG usvojila finansijski izvještaj Nadzornog odbora koji je proslijeđen nadležnom resoru”, odgovorili su iz KCCG M portalu.

Na dodatna pitanja tog portala da naznače gdje je tačno u finansijskom izvještaju naznačeno plaćanje privatnog leta, plaćanje avio karata i hotela državnim funkcionerima, članovima njihovih porodica i obezbjeđenju, u kom dijelu godišnjeg izvještaja se nalazi objašnjenje potreba KSCG da plaća takve troškove, iz Košarkaškog saveza Crne Gore nije odgovoreno.

KSCG nije odgovorio ni na pitanje na koji način je kupljen putnički automobil od fizičkog lica, da li je Upravni odbor odobrio tu kupovinu, koji vještak je izvršio procjenu vrijednosti automobila, te da li je raspisivan tender ili je kupoprodaja odrađena nekom drugom metodom.

M Portal

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here