Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da nadležne institucije čine sve da Srbija oslobodi trojicu pripadnika kosovske policije, koji se nalaze u pritvoru nakon što su ih uhapsile srpske snage.

Kosovo i Srbija su iznijeli različite verzije događaja, odnosno Priština tvrdi da su srpske snage “kidnapovale” policajce na teritoriji Kosova dok su patrolirali u blizini granice, dok Beograd tvrdi da su uhapšeni na teritoriji Srbije.

“Još jednom pozivamo međunarodnu zajednicu da osudi agresiju Srbije 14. juna, kada su njihove specijalne vojne i policijske jedinice kidnapovale naše policajce, antiterorističku jedinicu i vojsku”, rekao je Kurti.

Dodao je de će oficir za vezu Kosova sa Srbijom, Jetiš Jašari, početkom sljedeće nedjelje posjetiti policajce.

Zamjenik ministra spoljnih poslova i dijaspore Kosova, Krešnik (Kreshnik) Ahmeti je 17. juna za Radio Slobodna Evropa rekao kako se kosovski policajci drže u nehumanim uslovima, što je Srbija demantovala.

U međuvremenu je mirovna misija NATO-a na Kosovu saopštila da je “na osnovu dostupnih podataka nejasno gdje su se tačno nalazili pripadnici kosovske policije u vrijeme hapšenja”.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija pozvale su na hitno oslobađanje kosovskih policajaca.

Hapšenje kosovskih policajaca dolazi usred krize na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo koje se protivi dolasku albanskih gradonačelnika.

Tenzije su kulminirale 29. maja, kada su se srpski demonstranti sukobili sa pripadnicima KFOR-a. U sukobima je povrijeđeno na desetine ljudi s obije strane.

RSE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here