Premijer Aljbin Kurti rekao je da je Kosovo spremno za nove vanredne izbore na sjeveru i za povlačenje policije iz opštinskih objekata u četiri sjeverne opštine, ali tek nakon što se zaokruži zakonski okvir.

„Otvoreni smo za vanredne izbore, ali oni moraju imati zakonsko rješenje. Oni ne mogu biti ostvareni van zakona. Kako zakon predviđa, uzmimo potpise građana, pa da se završi mandat gradonačelnika. Ovo je rješenje u okviru zakona. Ali ne možemo da donosimo nezakonita rješenja“, rekao je Kurti u Briselu novinarima nakon susreta sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom.

Prema njegovim riječima policija na sjeveru ostaje da reaguje, a ne da interveniše.

Kurti je izrazio žaljenje što je Srbija odbila tripartitni sastanak i dodao da je na sastancima sa Boreljom objelodanio dokumente koji pokazuju da su tri kosovska policajca kidnapovana na teritoriji Kosova i zatražio reakciju međunarodne zajednice.

„Deeskalacija bi, po mom mišljenju, trebalo da znači uklanjanje nasilnih ekstremista, kriminalnih i ilegalnih grupa, što bi odmah bilo praćeno smanjenjem prisustva kosovske policije u zgradama opština. Što se tiče najodrživijeg rješenja, shvatamo da je važno za vanredne izbore sa procesom kojem prethodi vladavina prava, otvorena i poštena kampanja i slobodni i demokratski izbori“, kazao je on.

Prema njemu nepotpisivanje Osnovnog sporazuma jedan je od krivaca za situaciju u kojoj se sjever nalazi.

Ranije, poslije bilateralnih sastanaka, Borelj je objelodanio zahtjeve EU.

On je rekao da se od Kosova traži da gradonačelnici opština na sjeveru obavljaju svoje dužnosti van opštinskih objekata i da se policija povlači iz ovih objekata.

On je rekao i da demonstrante treba istovremeno povući i tada bi trebalo da budu novi izbori, uz puno učešće Srba.

Borelj je takođe zatražio hitno oslobađanje trojice kosovskih policajaca koje je kidnapovala Srbija, kao i istragu o postupanju sa uhapšenima sa Kosova.

Beta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here