Premijer Kosova Aljbin Kurti na konferenciji za novinare pokazao je šta je pronađeno na mjestu gdje su u srijedu srbijanske snage otele trojicu policajaca. Kurti je rekao da se otmica dogodila duboko na teritoriji Kosova, a pokazao je i fotografije mjesta gdje se to dogodilo.

Kurti je kazao da je mjesto gdje se dogodila otmica udaljeno kilometar od granice s sjeverozapadne strane, 670 metara od sjeverne i 300 metara od jugozapadne granice.

“Ne radi se o hapšenju u Srbiji, već o otmici na Kosovu i ne radi se o nikakvom prelasku kosovske policije na teritoriju Srbije, kako se tvrdi”, rekao je Kurti.

Premijer Kosova je naglasio da su na mjesto događaja stigli KFOR i kosovska policija.

“Na mjestu incidenta bili su KFOR i KP, a pronađeni su i tragovi otisaka čizama u pravcu Srbije i plastične lisice. Ono što me i dalje čudi je da KFOR još uvijek službeno ne objašnjava gdje se to mjesto nalazi, a to je mjesto na Kosovu. I vozilo i hrana koju su policajci jeli, sve je duboko na teritoriji Kosova”, rekao je Kurti.

Kurti je dodao da su dvije oružane formacije Srbije ušle na teritoriju Kosova.

“Riječ je o dvije oružane formacije Srbije koje su ušle na Kosovo i s kojima se KFOR mora obračunati, specijalnoj antiterorističkoj jedinici ‘SAJ’ i specijalnoj vojnoj jedinici ‘Kobre’”, istakao je Kurti.

Premijer Kosova rekao je da je čudno kako međunarodni faktor šuti o postupcima Srbije.

“Srbija nije promijenila svoje namjere, motive i apetite, nije da nas iznenađuje svojim ponašanjem. Čudna je šutnja i tolerancija međunarodnih faktora prema postupcima Srbije, koja stalno traži povode za eskalaciju i destabilizaciju. Otmica trojice policajaca je najjasniji dokaz za to”, rekao je Kurti.

Na kraju je istakao da je cilj Kosova sigurnost i zatražio hitno oslobađanje otetih policajca, a međunarodni faktor je pozvao da osudi čin agresije Srbije i izvrši pritisak na službeni Beograd.

Klix

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here