Vlada Kosova saopštila je da je pooštrena granična kontrola sa Srbijom, pri čemu je premijer Aljbin Kurti rekao da je “naš cilj bezbjednost, a bezbjednost počinje na granicama”.

“Iz bezbjednosnih razloga, kao hitan i neophodan korak, pooštrene su granične kontrole sa Srbijom, ograničavanje saobraćaja i pojačane kontrole vozila koja dolaze iz Srbije, posebno transportnih”, istakao je Kurti.

Zahtijevajući hitno oslobađanje “otetih” policajaca, on je pozvao međunarodnu zajednicu da osudi postupke Srbije i rekao da je “iznenađen njenim ćutanjem”.

“Jučerašnji slučaj je agresija na našu demokratsku državu, osveta kosovskoj policiji koja se bori protiv kriminala i namjera da se situacija destabilizuje i eskalira u trenutku kada smo već predložili plan od pet tačaka za deeskalaciju i stabilizaciju“, rekao je kosovski premijer.

Kurti je ove komentare iznio tokom zajedničke konferencije za novinare sa ministrom unutrašnjih poslova Dželalom Svečljom, koja je održana poslije sastanka Savjeta za nacionalnu bezbjednost, na kome su učestvovali predstavnici bezbjednosnih, pravosudnih i finansijskih institucija Kosova, nakon što su dan ranije srpske snage su na sjeveru zemlje uhapsile tri službenika kosovske policije.

RSE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here