Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) je rekao da će u četvrtak, 22. juna, otputovati u Brisel na sastanak koji je sazvao visoki predstavnik EU Žozep Borelj (Josep Borrell) nakon povećanih tenzija na sjeveru Kosova.

“Sjutra ću otputovati iz Rima u Brisel, potvrđujem svoje učešće u dijalogu na visokom nivou”, napisao je Kurti na svom Twitter nalogu.

Rekao je da će insistirati na momentalnom i bezuslovnom oslobađanju trojice [kosovskih] policajaca, za koje Kosovo tvrdi da su ih “kidnapovale” srpske snage.

Srbija pak navodi da su kosovske policajce uhapsili jer su ušli na njenu teritoriju.

Prethodno je portparol Evropske unije Peter Stano 21. juna rekao da očekuje da Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozitivno odgovore na poziv za sastanak.

Izvori Radija Slobodna Evropa navode da se Kurti i Vučić neće direktno sastati.

Vučić je ranije rekao da tek treba da odluči da li će se “tehnički” pojaviti na sastanku, uz napomenu da neće razgovarati sa Kurtijem.

Na sjeveru Kosova od kraja maja su podignute tenzije, gde se lokalno srpsko stanovništvo protivi dolasku albanskih gradonačelnika. Oni su bojkotovali aprilske lokalne izbore i sada ne prihvataju rezultate.

Situacija je dodatno zategnuta zbog hapšenja kosovskih policajaca.

Međunarodna zajednica je pozvala na hitno smirivanje tenzija, odnosno Kosovo da raspiše nove izbore i povuče svoje policijske snage iz opštinskih zgrada a Srbiju da obezbijedi učešće Srba na izborima.

RSE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here