Nosilac liste Albanska alijansa Genci Nimanbegu kaže da crnogorsko zakonodastvo predviđa da svaka lista određenih manjinskih naroda ili manjinskih nacionalnih zajednica može u Skupštini dobiti po tri mandata, po osnovu afirmativne akcije, a ne ukupno tri kako tvrde pojedini pravnici.

On je na taj način komentarisao stav pravnice i bivše poslanice u Skupštini Crne Gore Snežane Jonice koja je kazala da je član 94 Zakona o izboru odbornika i poslanika vrlo jasan i da kaže da izborne liste pripadnika određenih manjinskih naroda ukoliko ne pređu cenzus od tri odsto imaju pravo da učestvuju u raspodjeli tri zagarantovana mandata, a uslov je da imaju manje od tri odfsto, a više od 0,7 odsto.

Nimanbegu u izjavi, koju je objavio na Fejsbuku, kaže da Jonica širi dezinformacije.

“Čak i Snežana Jonica, koja je bila Jugoslovenka 2020. godine, kada je ciljala na mandat sa 0,35 odsto, sada kaže da manjine mogu da imaju samo tri mandata. Duboko sam razočaran. Čak i Bošnjaci, Muslimani, Albanci i Hrvati mogu imati do 12 mandata ako se koristi član 94. zakona. Govore na svom slovenskom jeziku i ne znaju relevantnu riječ “određenog“. Svaka od četiri nacionalne manjine može dobiti do tri mandata, ovom afirmativnom akcijom”, poručio je Nimanbegu.

Državna izborna komisija (DIK) saopštila je danas da je Hrvatska građanska inicijativa (HGI) na parlamentarnim izborima osvojila jedan mandan, kao najuspješnija lista za izbor poslanika hrvatskog naroda u Crnoj Gori sa najmanje 0,35 odsto osvojenih glasova.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here