Tužilački savjet će u četvrtak, 15. juna, razmatrati optužni predlog kojim je disciplinski tužilac zatražio razrješenje rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepe Medenice zbog, kako se navodi, neprimjerenog uticaja na tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu, Vukasa Radonjića.

Disciplinski tužilac podnio je Tužilačkom savjetu optužni prijedlog kojim se traži razrješenje rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepe Medenice zbog neprimjerenog uticaja na rad kolega.

Ranije je ministar pravde Marko Kovač tražio da TS razriješi Medenicu, uz ocjenu da je sprovela neprimjeren uticaj na kolege iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici – Vukasa Radonjića i Nikolu Boričića u slučaju istrage zbog otvaranja granica za Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

“Nakon uvida u službenu zabilješku koju je sačinio državni tužilac Vukas Radonjić utvrđeno je da postoji sumnja da je Lepa Medenica, rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, izvršila neprimjeren uticaj na njega kao postupajućeg tužioca u predmetu formiranom povodom ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru bezbjednosno interesantnim licima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću”, naveli su u aprilu iz Ministarstva pravde.

Prema njihovim navodima, ovakvo postupanje Lepe Medenice predstavlja neprimjeren odnos prema zaposlenom u državnom tužilaštvu koji predstavlja osnov za razrješenje rukovodioca državnog tužilaštva, shodno čl. 125 st.1 tač.3 Zakona o Državnom tužilaštvu i predstavlja neuobičajenu praksu u postupanju tužilačke uprave, posebno imajući u vidu važnost samog predmeta.

“Sve ovo navodi na sumnju u postojanje i druge vrste odgovornosti rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, što je moglo uticati na konačan ishod samog postupka pred nadležnim tužilaštvom a čime se dodatno urušava ugled pravosudnih institucija, odnosno Državnog tužilaštva, kao i povjerenje građana u rad istog”, kazali su u Ministarstvu pravde.

Napomenimo, članovi skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu su obavili kontrolno saslušanje predstavnika tužilaštava i Vlade, povodom ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

Tada je tužilac Radonjić saopštio da ga je zbog tog slučaja zvala Lepa Medenica te da mu je kazala da pusti policajce, a Nikola Boričić je kazao da mu je “pukla pogibija od ovog predmeta”.

Medenica se tim povodom oglasila reagovanjem u kome je između ostalog navela da je Boričić iznio notorne neistine, a djelimično i državni tužilac Vukas Radonjić.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here