Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je večeras da je Kosovo 12. juna 1999. dobilo „osnovno pravo na postojanje“, čime je formiralo identitet i ispunilo vjekovnu težnju i odredilo kolektivnu sudbinu.

Osmani je zajedno sa predsjednikom parlamenta Kosova Glaukom Konjufcom i premijerom Aljbinom Kurtijem organizovala prijem za diplomatski kor akreditovan na Kosovu i mnoge druge goste, povodom 12. juna, 24. godišnjice Dana mira.

Ona je rekla da je Dan mira, poznat i kao Dan oslobođenja, važan datum u novoj istoriji Kosova.

„Ovaj dan služi kao podsjetnik na trijumf ljudskog duha nad okovima i žrtvu za slobodu“, kazala je Osmani.

Prema njenim riječima, taj dan je zatvorio „mračno poglavlje prošlosti“, i dokaz je „nesalomive volje onih koji su se borili za oslobođenje i strpljenja onih koji su trpeli strahote ropstva“.

Dodala je da se na taj dan sa poštovanjem sjećaju „izuzetnog doprinosa heroja, mučenika, djevojčica i dječaka Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kao i pomoći međunarodnih prijatelja i izrazila zahvalnost saveznicima Kosova, posebno SAD.

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca je rekao da je 12. jun 1999. jedan od najvažnijih datuma za narod na Kosovu.

„Pored značajnog dana oslobođenja od Srbije, ovo je dan zahvalnosti i sjećanja i našeg razmišljanja“, rekao je predsjednik parlamenta.

Prema njegovim riječima, današnji dan predstavlja sjećanje „dugog i teškog puta koji je pređen u viševjekovnim nastojanjima da se okonča okupacija i nepravda preokrene“.

Dodao je da je napor, otpor i borba za oslobođenje od „srpske okupacije pravo autohtonog naroda koji je zaslužio slobodu na svojoj istorijskoj zemlji“.

Konjufca je naveo da je projekat oslobođenja i nezavisnosti Kosova nije bio napor protiv drugih, već je cilj bila ravnopravnosti svih građana Kosova, bez obzira na nacionalnu, etničku, jezičku ili vjersku pripadnost.

Naglasio je da je današnji datum trajna obaveza da se izrazi zahvalnost „prijateljima Kosova na doprinosu i pomoći za oslobođenje“.

„Srpski projekat genocida i etničkog čišćenja naroda Kosova nije mogao biti zaustavljen bez odlučne pomoći naših prijatelja i saveznika, SAD, prijateljskih zemalja NATO-a i EU“, kazao je Konjufca.

Pemijer Aljbin Kurti ocijenio je da je raspad Jugoslavije počeo na Kosovu i donio „kraj okupacije Kosova od Srbije“.

Pomenuo je da su se studentske demonstracije i štrajkovi rudara pretvorili u narodne pokrete.

Kurti je dodao da je „oslobođenje došlo poslije mnogih bolova, gubitaka i stradanja Kosova, poslije žrtvovanja porodice Jašari, rata OVK i masakra koje je zaustavio najveći vojni savez demokratskog svijeta i čovječanstva NATO“.

Premijer Kurti je zahvalio NATO-u i njegovim zemljama članicama što su se pridružili Kosovu „u dugoj borbi za slobodu“.

Beta/ Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here