Najviše mandata na nedjeljnim parlamentarnim izborima osvojio je Pokret Evropa sad, i to 24. Ova partija prvi put ulazi u državni parlament, a shodno listi, u poslaničkim klupama trebalo bi da se nađu Filip Ivanović, Maida Gorčević, Andrej Milović, Anđela Jakšić Stojanović, Boris Pejović, Vasilije Čarapić, Srđan Pavićević (Civis), Vladimir Dobričanin (Ujedinjena Crna Gora), Seid Hadžić, Jelena Nedović, Tihomir Dragaš, Filip Radulović, Mirko Đukić, Naida Nišić, Vojislav Šimun, Uglješa Urošević, Dražen Petrić, Radinka Ćinćur, Jovan Subotić, Miodrag Laković, Miloš Pižurica, Jevrosima Pejović, Darko Dragović, Dane Marković.

Treba napomenuti da je nosilac liste lider PES-a Milojko Spajić za koga u toj partiji najavljuju da će, ukoliko bude formirana nova vlada biti novi premijer. Takođe, ovo je projekcija kako za PES tako i za ostale partije na osnovu liste, uz napomenu da su moguće izmjene ukoliko dođe do formiranja Vlade i određeni poslanici preuzmu eventualno funkcije u Vladi. Takođe, izvjesno je da će funckioneri koji pokrivaju sada određene funckije svoja mjesta ustupiti nekom drugom sa poslaničke liste.

Koalicija Za budućnost koja ti pripada, a koju čine DPS, SD, DUA i LP, osvojila je 21 mandat.

Prema listi, mjesta u poslaničkim klupama zauzeće sa liste DPS-a Danijel Živković, Nikola Janović, Nermin Abdić, Drita Llolla, Dušan Raičević koji je predsjednik Opštine Bar, pa se očekuje da ne bude poslanik. U poslaničkim klupama, trebalo bi da de nađu i Oskar Huter, Aleksandra Vuković Kuč, Ivan Vuković, Jevto Eraković, Abaz Dizdarević, Sonja Milatović, Nikola Milović, Zoja Bojanić Lalović, Andrija Nikolić, Nikola Rakočević, Mihailo Anđušić, Aleksandra Despotović.

Sa liste Zajedno okupljene oko DPS-a, u poslaničke klupe trebalo bi da sjednu i Mehmed Zenka iz DUA, tri poslanika iz SD-a Boris Mugoša, Branislav Nenezić i Nihad Canović. Međutim, kako je Nezezić predsjednik SO Bar, a Canović predajednik Opštine Plav, njihova mjesta eventualno u parlamentu mogli bi zauzeti Nikola Zirojević i Irma Nišić. Sa liste koalicije Zajedno, jedno mjesto će vjerovatno pripasti i LP, pa bi u poslaničkim klupama ispred Liberalne partije trebalo da se nađe Vatroslav Belan.

Bošnjačka stranka koja je ostvarila sjajan rezultat na ovim izborima, imaće šest poslanika u novom sazivu parlamenta. To su Ervin Ibrahimović, Amer Smailović, Kenana Strujić Harbić, Damir Gutić, Admir Adrović, Mirsad Nurković.

Prema listi Hrabro se broji Demokrate i URA, poslanička mjesta zauzeće Aleksa Bečić, Dritan Abazović, Momo Koprivica, Zdenka Popović, Miloš Konatar, Boris Bogdanović, Dragan Krapović, Ana Novaković Đurović, Vladimir Martinović, Stevan Katić, Filip Adžić. Kako je Katić predsjednik Opštine Herceg Novi, a Martinović na čelu Kolašina, prva sljedeća dva mjesta na listi da zauzmu njihova mjesta u poslaničkim klupama su Anđela Peković i Valentina Minić, s obzirom da Nikola Rovčanin pokriva rukovodeću poziciju u EPCG, a Vladimir Jokić je na čelu Kotora.

Trianest poslaničkih mjesta osvojila je koalicija Za budućnost Crne Gore. Prema poslaničkoj listi, mjesta u parlamentu trebalo bi da zauzmu Milan Knežević, Andrija Mandić, Simonida Kordić, Marko Kovačević, Maja Vukićević, Slaven Radunović, Vesko Delić, Milun Zogović, Milutin Đukanović, Milan Lekić, Vladislav Bojović, Jelena Božović, Jovan Jole Vučurović. Međutim, ukoliko u poslaničkim klupama ne budu Lekić i Đukanović jer pokrivaju rukovodeće pozicije u Rudniku uglja i EPCG, sljedeći na listi su Dragan Bojović i Maksim Vučinić.

Prva dva mjesta na listi SNP – Demos pokrivaju Vladimir Joković i Dragoslav Šćekić.

U parlament se vraća i HGI, a prvi na listi je lider partije Adrijan Vuksanović. Albanska alijansa imaće jednog poslanika, a prvi na listi je Genci Nimanbegu.

Albanski forum osvojio je dva mandata, a na prva dva mjesta na listi su Nik Đeljošaj i Nikola Camaj. Međutim, Đeljošaj je predajednik Opštine Tuzi, a treći na listi je Ferhat Dinoša.

U parlamentu neće biti Pokreta za promjene koji nije prešao cenzus, ali ni, prema sadašnjem stanju stvari, Socijaldemokratske partije.

Mnogo je novih lica, posebno sa činjenicom da parlamntarni status prvi put ima PES. Takođe, značajno je izmijenjen i sastav poslaničkog kluba DPS-a.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here