Ljudi širom Evrope sve češće kupuju falsifikovanu robu, ignorišući upozorenja o riziku. Bilo da je riječ o odjeći, obući, pametnim satovima ili parfemima, svaki osmi učesnik jedne ankete priznao je da je u posljednjih 12 mjeseci kupovao robu za koju je znao da je falsifikovana.

To je 13 odsto ispitanika, odnosno osam procentnih poena više nego u prethodnoj anketi iz 2020. koju je, kao i novu, uradila Kancelarija Evropske unije za intelektualnu svojinu (EUIPO).

Među mlađima, od 15 do 24 godina, udio kupaca falš proizvoda je čak 26 odsto, odnosno 16 procentnih poena više nego prije oko tri godine, saopštila je EUIPO u ponedjeljak.

Studija jasno pokazuje da mora da se radi više na zaštiti potrošača, rekao je izvršni direktor EUIPO Kristijan Aršambo (Christian Archambeau).

Glavni razlog za kupovinu lažnih robnih marki je povoljna cijena.

Njemačka, u poređenju sa drugim zemljama EU, stoji relativno dobro. Među više od 1.000 ispitanika iz Njemačke “samo” je 10 odsto reklo da je u posljednjih godinu dana kupilo falš robu. Ipak, udio takvih kupaca i u Njemačkoj ide naviše – 2020. ih je bilo četiri odsto.

Iznad prosjeka EU su Bugarska sa 24 odsto, Irska i Luksemburg sa po 19 i Rumunija sa 18 odsto. Na drugom kraju ljestvice je Finska sa osam odsto.

Falsifikovanje robe je posao vrijedan milijarde eura i velika većina građana EU to zna. U anketi se oko 80 odsto složilo da od toga profitiraju kriminalne organizacije koje ugrožavaju proizvođače i radna mjesta.

Dvije trećine ispitanika je navelo da zna da falsifikovanje proizvoda može biti rizik zdravlju i bezbjednosti potrošača, kao i životnoj sredini.

EUIPO ističe da je svijest o tome sve jača, pa ipak skoro trećina građana EU je rekla da može da razume postupak. Kod ispitanika iz grupe 15-24 takav stav ima između 31 i 50 odsto.

Kada je riječ o onlajn sadržaju, četiri petine učesnika ankete se izjasnilo protiv skidanja nelegalnih kopija. Radije kupuju autentične, pod uslovom da su dostupni.

Međutim, skoro dvije trećine, 65 odsto, je reklo da je u redu “skinuti” nešto ilegalno sa interneta ako nije legalno dostupno, na primjer zbog geografskih ograničenja. Da je to u posljednje vrijeme i sama uradilo, priznalo je 14 odsto ispitanika.

dpa

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here