Kucnuo je čas da svi, bez obzira na političku orijentaciju i obrazovni profil, a radi sreće crnogorskog društva i dostojanstva najvažnijeg poziva – prosvjetnoga, ustanemo, bez dileme i bez izuzetka, združeno i jedinstveno, i kažemo – dosta je, ocijenila je članica predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS), Aleksandra Vuković.

Prosvjetni kadar u Crnoj Gori, po njenim riječima, “ponižen je i uvrijeđen je kao nikada do sada”.

“Prosvjetni poziv, koji je trebalo da bude svjetlo i nada crnogorskoga društva, osujećen je u svojoj osnovnoj funkciji – obrazovanju i vaspitanju mladih. Postao je središte partijskog mahnitanja mediokriteta, koji su omogućili da najgori i najgore vode najsloženije procese i sunovrate najdragocjeniji sistem crnogorskog društva – obrazovni”, saopštila je Vuković.

Vlada Dritana Abazovića, sa SNP-ovim ministrom Vojinovićem, kako je navela, “ukinula je smisao školstva i učiteljskog, nastavničkoga i profesorskog poziva”.

“Stavila je sve to na pladanj roditeljima i učenicima kao potencijalnim sigurnim glasačima, previđajući da se biračka podrška ne dobija podilaženjem neznanju i bahatosti, prepisivanju i ucjeni. Na taj način stiče se prezir, ali ne i cenzus, koji je samo Dontovom formulom mogao produžiti parlamentarni život ove partije”, istakla je Vuković.

Nedostojnost i nedosljednost u radu ministra prosvjete, kaže, odrazila se na “cio prosvjetni sistem koji je u mraku”.

“Maturski ispit, a u stvari – ispit zrelosti i punoće ličnosti učenika – Vojinović je pretvorio u smijuriju, izjednačujući vrlinu i krivotvorenje, istinu i obmanu. Abazović i Vojinović su svoje svjetonazore primijenili na proces polaganja maturskog ispita ulagujući se pritisku sredine prema kojoj osrednjost treba biti nagrađena Lučom, a falsifikovanje najboljom ocjenom. Maheraj i lažiranje jesu stil Abazovićeve sramotne vlade, ali se moramo pobuniti zbog drske i bestidne akcije tzv. ministra prosvjete Miomira Vojinovića“, naglasila je Vuković.

Navodi da nezakonito “razaranje školstva, nasilna promjena sistema ocjenjivanja i procjenjivanja znanja” – mora biti kažnjena i “zauvijek proćerana iz prosvjetnih institucija”.

“Maturantima i njihovim roditeljima nijesu prijatelji oni koji su nagradili čin propadanja kulture znanja. Oni su sve nas pokušali pretvoriti u masu koja ne talasa, već prihvata njihov provincijski stav prema obrazovanju. Pokušali su nas navesti da počnemo ličiti na njih – površne, neobrazovane, tužne vođe bez svojstava. Pozivamo građane da od ovakve bezočne vlasti zajedno odbranimo najsvetiju društvenu vrijednost – obrazovanje”, zaključila je Vuković.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here