Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je za Radio Slobodna Evropa da je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović ostavio “veoma pozitivan utisak” na sve sa kojima je komunicirao iz američke vlade.

Eskobar je u poslednjoj izjavi poručio da su Sjedinjene Američke Države bile vrlo jasne da žele vladu koju čine isključivo stranke posvećene evropskim integracijama, NATO-u i koje dijele stav Zapada u vezi sa Rusijom. Ako dio proevropskih partija u Crnoj Gori napravi dogovor koji će podrazumijevati ulazak antizapadnih i proruskih političkih snaga u vladu, novinare je zanimalo kakve bi posljedice mogle biti.

“Sve što mogu da kažem je da trenutno sa Crnom Gorom imamo veoma, veoma bliske odnose. Crna Gora se pokazala ne samo kao pouzdan saveznik u NATO-u, već i kao dobra država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Izuzetno smo uzbuđeni zbog nivoa partnerstva koji očekujemo sa novim predsjednikom i novim premijerom. Predsjednik Crne Gore je dobro primljen u Njujorku i ostavio je veoma pozitivan utisak na sve sa kojima je komunicirao iz američke vlade. I svi smo se u svakoj izjavi, u svakom saopštenju složili da je trenutno najveći izazov za evropsku bezbjednost ničim izazvana agresija na Ukrajinu”, istakao je Eskobar.

I 20. septembra na radnom doručku A5 grupe izdata je deklaracija o potrebi da se podrži Ukrajina protiv ruske agresije.

“Tako da u kontekstu svega ovoga, mislim da svi naši balkanski sagovornici, svi naši crnogorski sagovornici shvataju da sada nije vrijeme da se Rusiji daje platforma za miješanje na Zapadnom Balkanu”, rekao je Eskobar.

Radio Slobodna Evropa RSE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here