Ministarstvo finansija (MF) da još jednom razmotri inicijativu za smanjenje akciza na gorivo, jer vjerujemo da smo, kao država socijalne pravde, što je i naša ustavna obaveza, dužni da vodimo računa o socijalnom statusu gradjana, pozvali su iz Ministarstva kapitalnih investicija.

MKI upućujući inicijativu za umanjenje akciza na gorivo Ministarstvu finansija, kako je navedeno, isključivo se rukovodilo brigom o socijalnoj sigurnosti građana, kao i održivosti i konkurentnosti privrede u svijetlu kontinuiranog poskupljenja cijena nafte na globalnom tržištu.

Iz MKI podjećaju da na to imaju puno pravo, jer je Ministarstvo kapitalnih investicija nadležno za utvrđivanje cijena nafte i naftinih derivata i uređenje tržišta energentima.

“Svjedoci smo da poskupljenja goriva stvaraju snažan inflatorni pritisak sa negativnim ekonomskim i socijalnim posledicama za građane i privredu. Zato smo, imajući u vidu već ustanovljenu praksu da je u situaciji kada su cijene nafte i naftinih derivata dostigle veoma visoku cijenu, Vlada već koristila ovakav mehanizam za amortizaciju inflatornih udara, predložili kolegama iz Ministarstva finansija da, vodeći računa o fiskalnoj stabilnosti, razmotre mogućnosti da se usklađivanjem akcizne politike amortizuje rast cijena nafte i njegov uticaj na socijalnu sigurnost građana i privredu”, kazali su iz ministarskog resora Ervina Ibrahimovića.

Stoga, stav Ministarstva finansija kojim se, indirektno, odbija inicijativa MKI, želimo da razumijemo kao profesionalan i vjerujemo da je zauzet nakon što su podrobno analizirani svi aspekti poskupljenja cijena nafte i uticaja eventualnog umanjenja akciza na budžet i fiskalnu stabilnost, ali ih pozivamo da se još jednom razmotri ova inicijativa, jer vjerujemo da smo kao država, koja teži socijalnoj pravdi, što je i naša ustavna obaveza, dužni da vodimo računa o socijalnom statusu građana, kazali su iz MKI.

“Istovremeno nas veoma čudi krajnje neprofesionalan, politički stav iz Ministarstva finansija u vezi sa “inspiracijom” naše inicijative, jer posao zaposlenih u ministarstvima nije da tumače čime su inspirisane inicijative podnesene od strane kolega iz drugih ministarstava, već da ih sa dužnom pažnjom, a ne paušalno, sagledavaju i prema njima se profesionalno određuju, vodeći računa o najboljem interesu građana i države. Kada bismo se, kao kolege iz Ministarstva finansija, bavili politikom mogli bismo pitati da li je upravo glasovima DPS-a izabrana 43. Vlada, pa i ministar finansija, ali ćemo, ipak, ostati profesionalni, a politiku ostaviti političarima”, zaključuju iz MKI.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here