Vlada je po zakonu obavezna da napravi rebalans budžeta za 2020. jer projekcije iz rebalansa koji je ranije rađen nijesu bile dobre, rekao je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

“Na raspravi oko rebalansa budžeta u Skupštini tada sam pozvao ministra Radunovića da odmah pristupi novom rebalansu jer su pretpostavke Vlade bile nerealne i pogrešne. Vlada je ušla u rebalans u aprilu mjesecu 2020. sa pretpostavkom da ce pad prihoda od turizma biti 60 odsto i da ce pad BDP biti 6,8 odsto”, kazao je on.

Medojević je istakao da je tada Radunoviću rekao da će pad prihoda od turizma biti oko 90 odsto, a da će pad BDP biti oko 20 odsto.

“Kao i uvijek, bio sam u pravu i moje procjene pada prihoda od turizma i pada BDP su bile mnogo realnije i preciznije. Pad izvornih prihoda budžeta u prvih 10 mjeseci 2020 je preko 195 miliona eura u odnosu na isti period 2019 godine”, ističe Medojević.

Kako je rekao, sasvim je jasno da je neophodan novi rebalans budžeta za 2020. prije nego sto se u Skupštini raspravlja o Predogu budžeta za 2021.

“Vladina projekcija iz rebalansa da će prihodi od poreza biti 1.6 milijardi eura su se pokazale neralnim jer su izvorni prihodi budžeta za prvih 10 mjeseci ove godine samo 1,3 milijardi eura, tako je sa ovako velikim padom priliva od poreza ( a posebno PDV) jasno da će prihodi budžeta biti manji od projektovanih rebalansom. Najveći pad je u naplati PDV gdje je rebalansom predviđeno da će u 2020. biti naplaćeno 616 miliona eura, a u prvih 10 mjeseci ove godine naplaćeno je samo 439 miliona eura”, dodaje se u saopštenju.

Zbog ovih, kako je rekao Medojević, promašaja u projekciji makroekonomskih agregata i prihoda budžeta, Vlada je dužna po zakonu da pripremi još iedan rebalans kako bi uskladila prihode i rashode budžeta prema realnim ostvarenjima. Nemoguće je raspravljati o Predlogu budzeta za 2021, a da prethodno nije napravljen rebalans budzeta u skladu sa realnim padom BDP u rasponu od 16-18 odsto i padom izvornih prihoda budžeta”, zaključuje se u saopštenju.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here